Парламентът пусна Панаира, държавният дял от 27.9 млн. лева – на борсата

Международен панаир Пловдив

Международният панаир отива на борсата

Изложбеният център няма публикувани финансови отчети от 2007 г. насам, през 2011 г. е обявил загуба от почти 5 млн. лв.

Международен панаир Пловдив да отпадне от списъка на Агенцията за приватизация , който забранява продажбата му и по-точно – на държавния дял. За това гласуваха след едночасови дебати в Народното събрание.

Според Георги Пирински продажбата на държавната собственост в пловдивското дружество ще е грешка. „Има дружества, които по характера на своята дейност не са чисто търговски. Те имат обществени функции. Дружеството може да се развива с държавно участие”, каза той.

Зам.-председателят на Народното събрание Менда Стоянова не се сдържа и се обърна към левицата с думите: „Вие предлагате държавата да изкупи обратно частния дял. Предлагате това, което вие подарихте на частния собственик, сега държавата с парите на всички данъкоплатци да го изкупи на пазарна цена обратно”.
Пирински бе репликиран и от Диан Червенкондев от ГЕРБ. „В момента държавното участие е поставено като един обикновен наблюдател, без да има право да свиква Общо събрание, без да взима дивиденти. Цялостната приватизация беше порочна”, заяви депутатът. Според него продажбата на държавния дял трябва да е публична и да постигне възможно най-добра цена.

С това Червенкондев повтори изтекла още в края на миналата година информация, че Панаирът ще бъде пуснат на Българската фондова борса. Докато изтече задължителната процедура по обявяването, ще минат поне 10 месеца, пресметнаха брокери. Трябва да се извърши финансово-правен анализ и да се подготви проспект с началната цена на акциите. Това ще се случи или в края на 2013 г. или в началото на следващата.

Държавата ще продава своите 49.63% от компанията, които се равняват на 27 920 125.7 лева. Целият капитал на дружеството е 56.26 млн. лева, според статуса му в Търговския регистър.
Международен панаир Пловдив няма публикувани финансови отчети от 2007 г. насам. Единственият документ, който хвърля светлина върху финансовото му състояние е съкратен вариант на отчет за 2011 г. Според него дружеството е завършило годината със загуба от 4 945 000 лева. През 2010 г. финансовият резултат също е отрицателен – 4 658 000 лева.

Друг публичен документ е договорът за кредит от 14 700 000 евро, подписан между изложбения център и УниКредит Булбанк през 2010 година. Сумата е разбита в три линии, които имат различни срокове на погасяване. Крайният срок на най-„тежката” от тях – за 11.5 млн. евро, е на 30 юни 2013 г. Другите две линии трябва да се изчистят през юни 2014

ВМЗ-Сопот

Продажбата на ВМЗ-Сопот ще стане по-лесна

г.

Депутатите гласуваха днес да отпаднат от забранителния списък за приватизация и ВМЗ-Сопот. Вече няма да се изисква стратегия от страна на кандидат-купувачите, която да минава за одобряване през парламента. Процедурата по продажба на оръжейния завод ще се облекчи, за да може сделката за него да стане по-бързо и да изпревари фалита и ликвидацията. Наскоро бе постигнато споразумение между синдикатите и ръководството, според което Вазовските машиностроителни заводи трябва да напуснат 600 човека. Около 400 подадоха сами молби за освобождаване и според подписаното споразумение получиха по 3 заплати. Агенцията по заетостта в Пловдив предложи на напусналите нови работни места.

Leave a Comment