Стотици млади фермери се събраха на втори конгрес в Брюксел

Нашият евродепутат Мария Габриел ги призова: Бъдете новатори, бъдете приятели

След успеха на първия Европейски конгрес на младите фермери през 2012 г., днес в Европейския парламент в Брюксел се проведе неговото второ издание. Организатори на събитието са „посланиците” на младите фермери от България, Португалия, Австрия и Испания. Това са евродепутатите от Групата на ЕНП Мария Габриел, Нуно Мело, Елизабет Кьостингер и Мария Аусилиадора Кореа Самора.

Мария Габриел на конгреса на младите фермери

Мария Габриел при българската група

Като платформа за споделяне на опит и добри практики, Конгресът събра стотици фермери от 19 държави-членки, земеделски организации и политици на европейско ниво, за да дискутират мерки за насърчаване и подкрепа на дейността на младите земеделски стопани в ЕС и тяхната роля за селското стопанство. Ключово участие в дискусиите взеха Жозеф Дол, Председател на Групата на ЕНП в ЕП, Георг Хойзлер, Ръководител на кабинета на комисаря по земеделие Дачиан Чолош, Паоло де Кастро, Председател на Комисията по земеделие и развитие на селските райони на ЕП и др.

При откриването на Конгреса българският евродепутат Мария Габриел наблегна, че младите фермери са бъдещето на европейското земеделие, защото символизират модернизацията и иновациите.

„Земеделието е навсякъде – в министерствата на земеделието на страните-членки, в европейските институции, в асоциациите на земеделските производители, в отношенията между самите фермери. При оформянето на новата ОСП бяхме изправени пред голямото предизвикателство  да намерим такава формула, която от една страна да защитава интересите на всички страни–членки, а от друга – интересите на всички региони в съответната страна и представените в нея сектори.  Но въпросът, по който имаме единодушие са младите и нуждата те да бъдат по-силно представени и подкрепени в новата ОСП”, заяви Мария Габриел.

Тя смята, че е необходимо да се въведат нови методи за насърчаване на младите да навлизат в земеделието, но не само под формата на наследяване на стопанството, земя, машини и работен капитал. Необходими са повече програми за обучение, повишаване на осведомеността относно практическите въпроси и европейското финансиране, повече обмен и контакти между младите фермери в Европа.

„Европейските институции дадоха рамката за по-гъвкава, справедлива и зелена ОСП, насочена към младите, която да бъде постигната чрез постоянен диалог със земеделските производители в страните-членки, включително и при определянето на националните приоритети. Искам да подчертая отговорността на страните-членки за вземането на адекватни решения според нуждите на секторите им. Много важна е ролята на вас, младите фермери като катализатори и пътеводители, защото вие сте тези, които трябва да насочат усилията в правилна посока. Бъдете открити един към друг, помагайте си, споделяйте опит, бъдете новатори в земеделието и в отношенията, това е правилната формула.”, призова накрая българският евродепутат.

 

Leave a Comment