Американско списание разказва за модерната ферма на фамилията Делгянски

В последния си брой многотиражното издание The Furrow публикува репортаж от стопанството в Раковски

Многотиражното американско списание The furrow публикува в януарския си брой обширна статия за

The Furrow, Йосиф Делгянски

Йосиф Делгянски в репортажа на The Furrow

фермера Йосиф Делгянски от Раковски и стопанството му. Голяма снимка на зърнопроизводителя сред собствения му масив от слънчоглед, както и на сина му Венелин, илюстрират текста, озаглавен Helping hands („Подадена ръка“). Списанието се разпространява в много държави и е насочено към земеделските производители по света, запознавайки ги с техническите новости в сектора. Така многоезичното семейство на фермерите узна, че в една малка държава на Балканите и върху една древна земя, пълна с история, се развива модерно земеделие. И че там в българския град Раковски, който чужденците произнасят с различно ударение, има едно добре оборудвано и мащабно стопанство, за каквото дори земеделци от далеч по-напреднали държави, могат единствено да мечтаят.

Статията започва с пасторален разказ за пътуването към Раковски на американските фермери Марк Розен и Грег Нюбюлър от щата Индиана, и осеяните край пътя поля със слънчоглед, зеле и домати.

„Групата пристигна през август миналата година“, припомня си гостуването на чужденците Йосиф Делгянски. Връзката между Раковски – България и Индиана – САЩ осъществил неговия син Венелин. От 2009 г. той е посетил

два пъти земеделски стопанства отвъд океана. Възползвал се е от възможностите на програмата Farmers Exchange, чрез която млади фермери гостуват на свои колеги в други държави. В следващите години пък им стават домакини. Идеята на програмата е да се обменят добри земеделски практики, така че най-ефективното да стане интернационално.

„Не знам какво точно са си представяли американците, че ще видят у нас – стари трактори Беларус,

Венелин Делгянски

Венелин Делгянски

ръждясали съветски комбайни Нива … Нещо такова. Сигурно затова онемяха, като паркираха в стопанския двор“, усмихва се и днес на спомена за стреснатия вид на отвъдокеанските си колеги Йосиф Делгянски. А в двора на зърнопроизводителя от Раковски има точно 25 трактори, комбайни и друга техника с марката Джон Диър (John Deere). Самите производители от т.нар. „царевичен пояс“ на САЩ биха мечтали да разполагат с подобен парк.

„Когато пък ги заведохме при слънчогледа, се възхитиха от сърце. Докъдето им стигаше погледа, всичко беше тежки пити с узряло семе“, продължи Венелин.

Марк и Грег били в компанията на репортер от The Furrow, благодарение на който нашата фермерска фамилия популяризира българското земеделие.

85 000 декара е земята, която обработват Делгянски, като 43 000 са заети с житни култури, 17 000 е рапицата, а върху останалата площ отглеждат предимно слънчоглед и малко царевица. Успешното организиране на дейностите в стопанство с такъв мащаб със сигурност е по силите на малко производители в страната.

Размишлявайки за българското земеделие, Йосиф Делгянски смята, че ако у нас има сектор, които е на световно

Йосиф Делгянски

Йосиф Делгянски

равнище, то това е зърнопроизводството – факт, който дори американците признават. „Днес е лесно да се хвърли камък по нас, но ние знаем, че ни беше трудно да се конкурираме с Европа и нейните субсидии, с нейната техника и технологии. За кратко време настигнахме западните фермери и дори ги притеснихме. Ако днес правителството иска да развива животновъдството, зеленчукопроизводството и други отрасли, може да разчита пак на нас. Защото ние знаем как се организира успешното земеделие, а освен нас, това го знаят и банките, които не отпускат лесно кредити.“

В публикацията на The furrow заглавието  Helping hands е оправдано от американска сеялка, която Йосиф Делгянски е закупил, и от която впрочем е доволен. „Житните се вкороняват по-добре“, казва той.

Репортерът е направил „за цвят“ и снимка на стара сграда в България, на върха на която стои сред олющената мазилка петолъчна звезда. Символът от времето на ТКЗС, АПК и НПК стои отвисоко като наблюдател на колосалната промяна, през която премина земеделието у нас – от колхозен тип към спретнатите стопанства на най-предприемчивите българи.

 

списанието The furrow

 

 

8 Comments

  1. Мария Коева каза:

    Делгянски не е комунист и не е на държавна работа, за да се е „окопал във власт“. Пшеницата, която отглежда е само български сортове, сертифицирани и собствено производство семена. Няма ГМО! Препаратите, които използва са с лиценз и разрешени за употреба в България. Употребяват се само при крайна необходимост, едва ли някой си мисли, че пръска ей така за всеки случай и хвърля пари на вятъра.
    Благодаря на всички останали за добрите думи. Честно да си кажа, не очаквах, че те ще са толкова много. Здраве и успех на всички!Благодаря!

  2. Петър каза:

    Ако имаше повече хора като г-н Делгянски, които да работят здраво, да имат достатъчно акъл да организират други хора да работят, и да могат да печелят … България щеше да е съвсем различна. Вместо това на нас ни дай да критикуваме, да обиждаме, да мразим, да завиждаме и все да си мислим, че трябва да сме по-нагоре в обществото. Аз съм на принципа – работи както трябва, без да се отказваш, пък да става каквото ще.

  3. Славов каза:

    ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

    Хубаво е да има такива новини, за предприемчиви и работещи семейства които с много труд са постигнали успех! Нека вземаме пример от тях, достойните за уважение!
    УСПЕХ ВИ ЖЕЛАЯ!

  4. Лъчезар Тодоров каза:

    Поздравления за г-н Делгянски и семейството му!!!
    Те са доказателство, че с много труд, упорство и умело прилагане на знанията се посига успех!
    Благодарим им, че представят страната по такъв достоен начин и им пожелаваме да са здрави и живи, и да постигат още по-големи успехи!

    • ANTIKOMUNQGA каза:

      A NQKOI OT VAS MALOUMNICI SLU4AINO DA ZNAE 4E TOVA KOMUNQ6KO KOPELE OKOPALO SE VAV VLAST TROVI PRIRODATA S NEGOVATA GENNO MODIFICIRANA P6ENICA KOQTO PRASKA S MNOO SILNA OTROVA I KOQTO PRODAVA NA 6EFA NA SIMID I S NEQ PRAVQT XLQB IZ CQLA UJNA BALGARIQ A SA6TATA TAZI P6ENICA E AMERIKANSKO GMO NQKOI ZNAE LI GO TOVA MALOUMNICI

      • Ранчев каза:

        Много си зле, и от към акъл и от към възпитание, мижава душица си ти….За това и не си пишеш и името а се гушиш и криеш.Може би ти се иска и за теб нещо хубаво да се чуе ама не!Е, явно няма какво.Я по-добре се се скрий в дупката от която си изпълзял!

      • angel каза:

        какво,значение има комунист,фашист,или националист-там в американското издание пише-ЕДИН БЪЛГАРИН,ЕДНА БЪЛГАРСКА ФАМИЛИЯ,и знаеш ли по-добре да ям хляб с GMO, отколкото около мен да пъплят тесногръди ,дребни душици озлобени от собствената си неудовлетвореност.научи се да се радваш на доброто,за да не го е страх доброто да дойде и при теб.успех

  5. Александрова каза:

    Всички знаем ,че никой не е пророк в собствената си държава,и сега е така .Нима е нужно американците да сведат глава с риспект и уважение пред фамилия Делгянски ,пред техния труд,инициативност,находчивост и трудолюбие,за да си признаем и ние на глас-ДА ИМА ТАКИВА БЪЛГАРИ-българи които ме карат да се гордея ,че съм БЪЛГАРКА,да вярвам в утре,да се надявам ,че утре е за нас българите,в нащата прекрасна държава и,че с вашия пример ще накарате децата ни да намерят смисъл в това да останат тук-тук в нашата България.БЛАГОДАРЯ ВИ Г-Н,ДЕЛГЯНСКИ.
    ЖЕЛАЯ ВИ ,ОЩЕ ПО-ГОЛЕМИ УСПЕХИ!

Leave a Comment