1.23% от заявените за преки плащания 37 млн. дка са застъпени

 957 583 523 лева по схемата за единно плащане на площ вече са изплатени, съобщи фонд „Земеделие“

изорана нива87 920 земеделски производители в страната (малко над 9000 са от Пловдивска област) са кандидатствали за директните плащания на площ. Обявените от тях обработваеми земи са с обща площ около 37 млн. дка. От тях 1.23% са дублирани. Това се отнася за 454 420 декара, съобщава фонд „Земеделие“, цитиран от „Преса“. Една от причините за застъпванията е грешка при декларирането на площите. В 99% от случаите обявените като реално обработвани декари се разминават с кадастралните карти. В Пловдивска област такива разминавания е имало при 40% от заявките на фермерите. Те обаче междувременно са изчистени и почти всички фермери от областта вече са получили европейските субсидии.

Фонд “Земеделие” обяви днес, че са изплатени  957 583 523 лева по Схемата за единно плащане на площ. Днес, 30 януари 2014 г., парите вече са по сметките на земеделските стопани. Така бе спазен ангажиментът първият транш от плащанията по СЕПП да приключи до края на месец януари.

Предстои разглеждането на подадените възражения по определените допустими площи, се казва в съобщението на фонда. След преразглеждането им, Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ще предостави на Държавен фонд „Земеделие” актуализирани данни, по които ще бъде извършено ново изчисление за всички кандидати и при необходимост доплащане.

Leave a Comment