Депутатската заплата тихо порасна с 354 лева

111 депутати от БСП и ДПСПрез януари депутатите не гласуваха решение да замразят заплатите си. Така от тази година народните представители ще получават с 354 лева повече. Тяхната заплата се формира на базата на средното трудово възнаграждение в страната, умножено по три. От 2010 до края на 2013 г. депутатите се разписваха срещу 2196 лева. От тази година тяхната основна заплата става 2550 лева, съобщи Би Ти Ви.

Депутатът от левицата Румен Гечев обясни, че тази година Народното събрание не е гласувало замразяване на заплатите, тъй като, за да има икономически ръст, потреблението трябва да расте. Тоест, трябва да има повече пари за харчене.

Йордан Цонев (ДПС) направо се обиди на въпроса за заплатите. Той каза, че работи много, по 12 часа на ден, макар че на някого може да му се струва, че е мързелив. И счита, че е заслужил увеличението на месечното възнаграждение.

Сметката сочи, че новите заплати на народните представители увеличават издръжката им с 84 000 лева за месец, а за година с над милион.

Leave a Comment