Искаме от Брюксел нов референтен период за тютюна и животновъдите

Търговете за ливади от държавния и общинските поземлени фондове са спрени

Димитър ГрековБългария поиска от Брюксел нов референтен период за тютюнопроизводителите и животновъдите. В момента националните помощи се плащат на двата бранша на база 2009 г.. Ние искаме базата да се измести по-напред – за 2012 – 2013 г. Това съобщи тази сутрин по националната телевизия земеделският министър проф. Димитър Греков.

Около 10 процента от субсидиите за тютюна отиват при хора и фирми, които вече не произвеждат тази култура, но през 2009 г. са се занимавали с тютюнопроизводство. Така помощите не се разпределят само към реалните фермери, а част от тях се насочват към други, които вече нямат нищо общо с отглеждането на тютюн. Подобна е ситуацията и при животновъдите. Техните субсидии също се раздава на база данните (референтния период) от 2008-2010 г. Министър Греков се надява Брюксел да одобри идеята и през 2014 г. разпределението на средства от националния бюджет да е по-справедливо.

До края на февруари тютюнът в страната ще бъде изкупен, гарантира земеделският министър. Цената е между 5.50 и 6.50 лева. Всеки ден следим изкупуването, гарантира той и добави, че КЗК все още установява дали има картел между фирмите изкупвачи. Греков обаче уточни, че при нуждата от 100-110 хиляди тона ориенталски тютюн, през 2013 г. са били произведени около 135 хиляди тона.

Спрях всички търгове за отдаване под наем на пасища и мери, както от държавния, така и от общинските поземлени фондове, посочи аграрният министър. Намерението на ведомството е тези земи да се ползват единствено от животновъдите. В момента наематели на пасищата са фирми и лица, които нямат нищо общо с отглеждането на животни. Те обаче получават от европейските преки плащания на декар. Това не е незаконно, но е неправилно, коментира проф. Греков.

България може да отглежда много агнета, 100-200 хиляди – това не е проблем, отговори и на въпроса за меморандума с Катар относно износа на агнета министърът. Проблем е обаче, че емирството иска държавна гаранция за експорта. Министерството е само посредник между Катар и нашите овцевъди. За това как са протекли преговорите в Катар, министърът препоръча БНТ да покани в студиото заместника му Явор Гечев, който късно снощи се е завърнал.

Министърът се похвали, че до 20 часа снощи са земеделските производители са били изплатени 1 020 000 000 лева от субсидиите за площ, като до края на деня всички суми ще бъдат преведени. Разплащането с животновъдите също е факт. Те получиха 32 млн. лв.

Leave a Comment