България – галеното дете на новия европейски бюджет!

Бойко Борисов

Бойко Борисов: Много съм доволен!

ДОГОВОРЕНО! 12 милиарда евро – чиста сума, за нас през 2014-2020 г.

България ще получи 12 млрд. евро нетен приход от ЕС за периода 2014-2020 г. На толкова възлиза разликата между средствата, които ще внесем в бюджета на ЕС и тези, които ще вземем. С това страната ни става най-големият нетен бенефициент сред  държавите в Евросъюза като процент от брутния национален доход с нетен баланс около 4 процента. „Много сме доволни от това“, каза след 40-часовите преговори между Европейския съвет и лидерите на държавите, премиерът Бойко Борисов.

България е една от четирите държави, които получават повече средства по политиката на сближаване /кохезионните

Херман ван Ромпой

Херман ван Ромпой: Чакането си струваше!

фондове/ въпреки че средствата по това перо в новия 7-годишен програмен период са намалени с около 24 милиадра евро спрямо 2007-2013г. Нашата страна получава около 7 млрд. евро по структурните фондове и по фондовете за сближаване, спрямо 6,85 млрд. евро по досегашния бюджет.

1.7 млрд. евро повече ще бъдат разпределени за преки плащания на фермерите и за развитие на селските райони.

260 милиона лева ще получим и за спрените четири реактора на АЕЦ „Козлодуй“ (увеличение със 75 млн. евро спрямо първоначалното предложение на Европейската комисия, въпреки че България настояваше за 460 млн.).

Отделно от това България ще има възможност да се възползва от новия фонд за преодоляване на младежката безработица, коментира Борисов. Изключително важно е и съм много щастлив, че освен средствата, които пряко ще получи нашата страна, бе договорена общоевропейска програма за преодоляването на последствията от младежката безработица, заяви премиерът. По тази програма България получава за следващите седем години общо 6 милиарда евро, уточни той.

Парите от този фондът ще отпуска на страните, в които младежката безработица е над 25%.

Премиерът Борисов отбеляза, че заседанието на държавните и правителствените ръководители от ЕС е продължило над 40 часа без почивка, при много твърди позиции. Накрая общата европейска солидарност и направените компромиси доведоха до резултат, добави той. Има държави с по 7-8 млрд. евро по-малко в новия бюджет, отбеляза премиерът. Той изрази надеждата Европейският парламент да ратифицира днешното решение, защото би било добър сигнал към пазарите и наблюдаващите обстановката в Европа.

„Чакането си заслужаваше“, написа в Туитър президентът на ЕС Херман ван Ромпой след успешното приключване на преговорите с европейските лидери, които започнаха снощи и продължиха без прекъсване и днес. Споразумението определя таван от 960 милиарда евро за поети ангажименти.

Разходите за кредити по плащания, т.е. ефективните разходи за идните седем години, са 908,4 милиарда евро.  Европейски източници подчертаха, че това съответства на намаление на бюджета с 3% за периода 2014-2020 година спрямо предходните седем години. Това е първият намален многогодишен бюджет в историята на Европейския съюз. Сега предстои Европейският парламент да даде окончателно одобрение. Процедурата може да отнеме няколко месеца, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Leave a Comment