EК обединява схемите „Училищно мляко“ и „Училищен плод“, увеличава и парите

дете похапва морковДвете училищни схеми за осигуряване на плодове и мляко в училищата и детските градини ще се обединят по предложение на Европейската комисия. Новата програма ще бъде под логото „Храни се добре – чувствай се добре“. Тя ще е и с по-голям бюджет от сегашния сбор на двете схеми. Той ще е около 230 млн. евро годишно, съобщават от ЕК. За сравнение през тази учебна година общият бюджет на двете програми е 197 млн. евро – 122 млн. евро за плодове и зеленчуци и 75 млн. евро за мляко.

Целта на обединението е да се обърне внимание на правилното хранене на децата, както и се подобри осведомеността на децата за разнообразието от наличните земеделски продукти, околната среда и разхищението на храни.

Децата в ЕС консумират по-малко мляко и млечни продукти, както и плодове и зеленчуци, показват анализите на Европейската комисия. „Искаме да използваме съществуващите схеми, за да обърнем внимание на низходящата тенденция в потреблението и да повишим осведомеността на децата за потенциалните ползи от тези продукти“, коментира комисарят по въпросите на селското стопанство Дачиан Чолош при представянето на новата схема.

Програмата „Училищен плод“ става все по-популярна в България. Над 2.2 хиляди учебни заведения  с 320 хиляди деца се записаха през последната година. Средствата се разпределят от ДФ „Земеделие“. Размер на помощта за тази учебна година зависи от категорията на млечните продукти, но е в рамките на от 16,34 евро до 138,85 евро за 100 килограма.

По схемата „Училищен плод” децата получават ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути, киви, домати, краставици и моркови през цялата учебна година.

Схемата започна да действа от 2009 година, като коментарите на тогавашния комисар по земеделието Мариан Фишер Боел бяха, че в ЕС се унищожават излишъци от плодове и зеленчуци, а в същото време децата се хранят нездравословно, със силно преработени продукти.

Схемата за училищно мляко пък е създадена още от 1977 година. Тя беше ревизирана през 2008 година след като страни, членуващи в ЕС, поискаха облекчение и опростяване на правилата за кандидатстване за средства по схемата. Според последните данни на ЕК през учебната 2010 /2011 година 300 хил. тона мляко и млечни продукти са били предоставени на 17 млн. ученици в ЕС. Стойността на схемата за годината е 65 млн. евро. През 2013 година 27 държави от ЕС са участвали в програмата.

 

Leave a Comment