Индъстри уоч: Работодателите предпочитат опита пред дипломата

Средните заплати за нискоквалифициран труд са между 470 и 640 лв., средните позиции в София се възнаграждават с 1000 лв. месечно

Георги Стоев, Лъчезар Богданов - Индъстри уоч

Георги Стоев и Лъчезар Богданов – управляващи съдружници в Industry Whatch

През изминалата седмица  Industry Watch разпространи редовния си доклад Biggest Cities Review, който се базира на специално събрани за изследването емпирични данни в партньорство с интернет портала www.calculator.bg.

Ето някои от най-важните данни:

За базови позиции – търсенето за които може да бъде лесно задоволено дори с нискоквалифициран труд – средните заплати в най-големите градове варират между 470 и 640 лв на месец след данъци и осигуровки. Номиналните нива на базовото заплащане отчитат ръст през 2013 г., след като се запазваха относително непроменени през периода 2010-2012 г.

Заплатите за средни позиции са около 1000 лв. нетно в столицата. Интересното в това издание на доклада е значителното увеличение на нивата на заплащане на служител със “среден профил” в София. Средните позиции изискват определени качества и умения, но не и специализирано знание у служителите. Характерно при тях е, че работодателя би оценил предишен опит по-високо отколкото придобити образователни степени – пример за такива са дистрибутори, касиерки, рецепционисти и т.н.

Общият брой на трудовите договори се сви през последната година с около 32 хил. работни позиции. Свиването е концентрирано в преработваща промишленост. търговията и строителство. В същото време с около 10 хил. работни места се увеличи сектора на B2B спомагателните дейности.

Leave a Comment