Финансовият министър е разпоредил 20% съкращения в Националната агенция по приходите

20% съкращения в Националната агенция по приходите е разпоредил финансовият министър Петър Чобанов на редовното заседание на Министерския съвет. Той е поставил задача пред изпълнителния директор на приходната администрация с ресурса, който ще бъде спестен с оптимизацията, да бъдат засилени контролните й функции, съобщи bTV.

20% съкращения в НАП е разпоредил финансовият министър

20% съкращения в НАП е разпоредил финансовият министър

Приходите от данъците през януари са по-големи от същия месец миналата година, а дефицитът е по-нисък, заявил министърът на финансите, без да цитира конкретни числа. Управляващите са критикувани редовно от опозицията, че събирателността на данъци и акцизи е слаба, което било причината за взимането на държавни заеми.

Според Чобанов обаче при нормални обстоятелства актуализация на бюджета не се очаква. „Предварителните резултати за януари показват, че сме събрали повече приходи, отколкото януари 2013 година, дефицитът през януари ще бъде под дефицита, реализиран през януари 2013 година“, съобщи той.

„Общото неизпълнение на приходите е под 200 милиона лева и в това число няма грешка“, обяви Чобанов. „На неизпълнението на данъчните приходи се отразяват няколко неща. Първо, през 2013 година възстановените средства по отменени неправилно наложени актове от данъчната администрация са в размер на 150 милиона лева, това са актове издадени през предходните години. Следващият фактор, който влияе на неизпълнението на данъчните приходи, са 90 милиона лева лихви за невнесени данъци в срок, които до 2012 година се отчитат като данъчни приходи, но през 2013 година се отчитат като неданъчни приходи“, обясни той.

Leave a Comment