Национализация на ЕВН поискаха 1000 на митинг в Пловдив


Хората се питаха БСП или „Атака“ стои зад протеста, но въпреки това масово се подписаха за по-ниски цени на тока
Митинг срещу ЕВН

А когато протестиращите тръгнаха към офиса на ЕВН, бяха вече 1000

Национализация! Това поискаха организаторите на митинга срещу ЕВН, който бе свикан в 11 часа пред Централна поща в Пловдив.  Протестът започна с около 200 човека, чиито брой непрекъснато растеше от привлечени заради шума случайни минувачи. „Когато държавата е на колене, народът трябва да се изправи. Един друг свят е възможен!“  Това пишеше на един плакат, а мъж на около 35 години с военно яке и анцуг развяваше червено знаме.

По-късно той грабна мегафон и започна реч. Основното в нея беше, че трябва да се направи национализация на енергийното предприятие. „Стига ограбване, стига мафия“, викаше ораторът. „Излизаме с ясни искания, които няма да се харесат на управляващата клика“. Речта призоваваше националните богатства да се върнат на народа и да спре ограбването.

Бунтът срещу ЕВН

Бунтът увлече пловдивчаните, които се разхождаха по Главната

Говорителят посочи, че времето трябва да се рестартира и да започне да тече отново от 1990 г., за да се поправят грешките.  „Всеки-ден ще е-така-до- победа-та“, започна да скандира мъжът с анцуг и част от хората се включиха да пригласят. После, както се полага, човекът с мегафона извика с пълно гърло „Ура-а-а!“

Отначало незапознатите със сценария протестиращи бяха стъписани от словото. Те очакваха да се очертаят конкретни стъпки за „борбата срещу ЕВН за сваляне на сметките за ток“ , а вместо това станаха свидетели на революционни призиви, достойни за ноември 1917 г. в Санкт Петербург и 9 септември 1944-а в България.

Няколко души бяха подготвили свои речи, една от които се оказа в рима. Възрастен човек прочете поемата си, в която питаше „ние народ ли сме или боклук?“.

„Да възстановим това, което дадохме преди 23 години в ръцете на частниците“, призова следващият оратор.

Водачът срещу ЕВН

Водачът с военното яке и червеното знаме водеше колоната

„Национализацията трябва да стане магистрала, по която да излезем от кризата, в която сме попаднали“, създаде картина

говорителят.

Организаторите отрекоха зад тях да стои БСП или „Атака“, въпреки че исканията им подхождаха както на едната, така и на другата партия.

В това време хората се редяха на две опашки, за да се подпишат на протестни листовки с имената и адресите си. Над списъка имаше текст, който обясняваше, че потребителите настояват за по-ниски цени на електроенергията, за обществен договор с ЕВН и за контрол при формиране на цените. Едната подписка течеше при павилиона на Международния панаир, който рекламира изложбата „Агра“. Другата – на сергия с надпис на немски „Горещо месо“.

След изказванията, митингът беше набъбнал и вече около 1000 души слушаха и си говореха помежду си. После всички, начело с червеното знаме и плакатите, тръгнаха по Главната към централата на ЕВН. Улица „Княз Александър I“ се огласяше от „У-у-у!“, свиркания и викове. Потокът протестиращи стана река, която зави на Джумаята по „Христо Г. Данов“, за да стигне до някогашното „Енерго-Юг“, а днес централа на ЕВН.

Там, след повтаряне на речите и развяване на знамето, тълпата лека-полека се разпръсна. Беше 12.15 часа.

ПАЛЕЖ НА КОЛИ НА ЕВН

пожар на коли на ЕВН

Изгорелите автомобили

Междувременно стана ясно, че тази нощ са били подпалени два автомобила на ЕВН. Сигналът е получен малко след 1 часа. Напълно са изгорели Рено Меган и Форд Фиеста, паркирани в глухата уличка централата на EVN и детска градина Майчина грижа Пловдив.

 

 

Leave a Comment