Отец Величко благослови меда, пчелите и пчеларите в Пловдивско

Кметът Райна Петрова призна, че е решила да отглежда пчели, когато приключи с политиката

отец Величко, свети ХаралампийОтец Величко благослови меда, пчелите и пчеларите, и поръси със светена вода всички, които се бяха събрали в деня на свети Харалампий в Дома на техниката в Пловдив. Духовникът разказа и за светеца мъченик, който бил епископ в Средна Гърция. В свободното си време той се грижел за пчелин с не един и два кошера. Когато започнали гоненията срещу християните, Харалампий бил заловен и жестоко изтезаван. Точно преди да го обезглавят, милиони пчели нападнали палачите и мъчителите му. А старецът сам предал духа си на небето.

питка и медНа тържеството присъстваха десетки пчелари, кметът на район Централен Райна Петрова, ученици от клуб „Екокултура и пчели“, а също и приятели на дружество „Акация 1899“. Отец Величко поздрави всички и с гордост заяви, че из страната се знае, че пловдивските пчелари са сред най-големите майстори на прашец и мед, а сред тях има хора, обучили стотици български пчеловъди.

Председателят на дружеството, 93-годишният Георги Тодоров не бе сред празнуващите. От „Акация 1899“ споделиха, че бай Георги е на легло заради здравословни проблеми. „Той е изключително добър, благ и мъдър човек. Само като спомена името му, хората, които го познават, казват, че няма друг като него“, разказа Райна Петрова. От името на кметството тя връчи плакет на дъщерята на Георги Тодоров – Недялка Панчева. „Баща ми ви желае на всички да сте живи и здрави, годината да е спорна, а кошерите пълни с пчели“, предаде Недялка. А присъстващите се помолиха високият дух на бай Георги да се пребори с физическите несгоди.

кметът Райна Петрова и Николай Гайдов

Кметът Райна Петрова връчи грамота на дружеството на Николай Гайдов

Кметът връчи и грамота на дружество „Акация 1899“, която бе приета от Николай Гайдов от Управителния съвет.

После Райна Петрова сподели, че е решила, когато приключи с политиката и мандатите си на кмет, да започне да отглежда пчели и да стане член на пловдивското дружество.

Днес се откри и мини изложба базар на пчеларите от Пловдивско. Тя е на партера на Мол Галерия и ще остане там до края на седмицата.

Leave a Comment