Скоро ще има и други търговци на ток

Когато напрежението е по-ниско от 220 волта, сметките са по-високи, призна енергийният министър
Делян Добрев

Делян Добрев

Скоро ще има и други търговци на електроенергия, обеща министър Делян Добрев сутринта по бТВ. „Ще дадем възможност на повече доставчици да излязат на пазара. Електроразпределителните дружества са естествени монополисти, защото при приватизацията им е продадена и мрежата. Но след като платят такса за ползването й, на пазара ще оперират повече търговци“, обеща министърът на икономиката, енергетиката и туризма.

Той посочи още, че в някои малки села е подавана еленергия с по-ниско напрежение. В едно малко село на 80 км от Благоевград например са ползвали ток от 175 волта, вместо стандартните 220. „От ЕРП-а ме убеждават, че по-ниското напрежение не вдига цената, но експерти от моето министерство са категорични, че това води до оскъпяване“, каза Добрев. Министърът уточни, че електричеството под 220 волта е изключение и се наблюдава само в малки населени места, където все още не са направени инвестиции в мрежата. „Няма как 3-те енергийни дружества да използват този факт и масово да свалят напрежението, защото щяхме със сигурност да ги засечем“, каза без колебание Делян Добрев.

Министърът посочи още, че от миналата година във фактурите се прави пълна разбивка на цената на потребената електроенергия. От нея се вижда, че цената за преноса на ток представлява около 60% от крайната стойност, докато цената на електричеството е към 40 на сто. „В цял свят преносът е по-скъп от тока, ние не сме изключение“, поясни енергийният министър. Той заяви, че България масовото отопление е с електроенергия, а това е възможно най-скъпият вариант. В другите държави се отопляват на газ, с брикети и т.н.

МИЕТ и ДКЕВР, съвместно с Института по метрология, са започнали проверки в ЕРП, каза още Добрев. И отново посочи, че по-високите сметки идват от по-дългия отчетен период заради почивните дни в края на декември, увеличението на еленергията с 14% и по-ниските температури в този месец в сравнение с декември 2011 година. „По-дългият отчетен срок е грешка на доставчиците. Те е трябвало да се съобразят с това дали хората имат възможност да плащат за 40 дни вместо за 30“, според Добрев.

Министърът каза още, че се надява недоволството на хората да не се използва от опозицията. Още вчера Сергей Станишев обеща, че ако дойде на власт ще развали приватизационния договор за ЕРП-а. „А защо не го направи, когато управляваше“, попита Добрев. Министърът посочи още, че сумата за зелена енергия в сметките спокойно може да се нарече „такса Станишев“, тъй като по негово време „светът се е изсипал в България, за да строи ВЕИ“. „Още днес Станишев ще получи поздравления от Северна Корея за вчерашните си изявления“, предсказа Делян Добрев.

Днес в 17 часа отново ще има протест пред централата на ЕВН в Пловдив на ул. „Христо Г. Данов“. Организаторите поискаха ежедневна подкрепа от потребителите в митингите – всеки ден от 17 часа до края на седмицата.

 

Leave a Comment