Световната банка предоставя на земеделското министерство стратегия за напояване

Световната банка ще предостави на МЗХ стратегия за напояване, която ще бъде финансирана със средства по мярката „Техническа помощ” на Програмата за селските райони на ЕС. Това е записано в проекта на споразумение между министерството и Международната банка за възстановяване и развитие, който предстои да бъде приет от Министерския съвет, съобщиха от министерството.

Световната банка предоставя на земеделското министерство стратегия за напояване

Световната банка предоставя на земеделското министерство стратегия за напояване

По договора чуждите експерти ще разработят цялостен анализ за състоянието на напоителните системи и водния ресурс в страната, въз основа на който ще предложат варианти за управление. Целта е бързо да бъде възстановена разрушената мрежа, а фермерите да бъдат улеснени в достъпа до съоръжения за напояване. Консултантската дейност се подпомага по линия на европейските програми, затова и финансирането ще стане със средства от програмата за селските райони, съобщават от агроминистерството.

За изработването на стратегията ще са необходими между 1,5 и 2 млн. лв., според предварителни изчисления. По техническата помощ на ПРСР бюджетът почти не е усвоен, затова министерството не очаква допълнителни разходи.

С нея ще бъдат предложени и варианти за бъдещо подпомагане на инвестиционни проекти от областта на хидромелиорациите. Експертната техническа помощ включва още предложения за законови промени, които да насърчават инвестициите в съоръжения за напояване, отводняване и за предотвратяване на последиците от климатичните промени, се посочва в доклада към споразумението.

След като споразумението бъде одобрено, ще стане основа за бъдещи преговори със Световната банка.

Leave a Comment