Жилищата ни – най-евтини в Европа

Имотният пазар винаги е бил много верен отразител за икономическото и политическото състояние на дадена държава. Затова за никого не е учудващо, че жилищните имоти у нас са сред най-евтините в Европа. Това се твърди в доклад за състоянието на жилищния пазар на ЕРА – една от големите вериги имотни агенции на Стария континент.

Жилищните имоти у нас са най-евтините в Европа

Жилищните имоти у нас са най-евтините в Европа

Средната цена у нас е 740 евро на квадратен метър. На другия полюс е Швейцария, където средната цена на имотите е стигнала 9900 евро на квадрат, следвана от Франция с 8240 евро. Данните са за жилищата в центровете на столиците. По-ниска от българските цени е тази в Турция – 500 евро на квадрат.

Средните цени в българските градове са далеч по-ниски от тези в столицата и могат да стигнат до 200-300 евро за малките общински центрове с под 100 000 жители. Варна и Бургас са в една ценова категория със столицата, като Варна все още изпреварва с малко Бургас.

Междувременно за пореден път вчера националната статистика отчете намаления на броя на новопостроените и въведени в експлоатация жилища. През последното тримесечие на 2013 г. въведените в експлоатация у нас жилищни сгради са 576, което е спад с 15,2% на годишна база. Освен това повечето от тези сгради – 67%, са къщи.

Leave a Comment