Жандармерия и полиция пазят ЕВН

Бунтът срещу ЕВН

Бунтът срещу ЕВН от вчера продължава

Два плътни кордона от полицаи и жандармеристи завариха в 17 часа пред сградата на ЕВН протестиращите. Освен тях имаше и охранители. Всички те оградиха централата на австрийския доставчик на ток на ул. „Христо Г. Данов” и с невъзмутими лица загледаха събралите се около 300 недоволни абоната. „Национализация”, „Мафия”, „ЕВН – вън” скандираха недоволните, но отговор нямаше. Полицаите понесоха без гняв и полетялото към сградата яйце, захвърлено от тълпата.

Само за три дни в Пловдив се подписаха над 3000 души срещу монопола на енергоразпределителното дружество EВН. Подписите са за 4 искания: за свободен избор на доставчик на ток, недоволство от високите цени на електроенергията и завишените сметки, за подписване на обществен договор за граждански контрол върху EVN, както и възможност за независим контрол от граждани върху измервателните уреди.

Единственият пункт е на Главната – на ъгъла с улица „Генерал Гурко“, листовките са налице между 11 и 15 часа – всеки ден до неделя. Потокът е хора е непрекъснат и дори не смогваме да обслужим всички, съобщи Благовест Стефанов, един от организаторите на подписката. Търсят се доброволци за отваряне на нови пунктове или такива, които да записват съседи и приятели на отделни листове, добави още той.

От дружеството припомниха, че има възможност за разсрочено плащане на сметките, което е дългогодишна практика. Условията за всеки клиент са индивидуални и зависят от размера на дължимата сума, причините за исканата отсрочка, както и от това, дали има стари неплатени фактури.

Leave a Comment