18.5 милиона лева раздава ПРСР за техника

пуйка

И ферма за пуйки ще се изгражда по мярка 121

106 стопанства ще се обзаведат с нова техника, получена по мярка 121 за модернизиране на земеделските стопанства от Програмата за развитие на селските райони, съобщиха от агроминистерството.  Размерът на субсидиите е 18 482 930 лева. Повечето от бенефициентите са растениевъди, които имат овощни градини и лозя. Проектите включват техника за подготовка на почвата за засаждане, засаждане, моторен храсторез и други. Сред субсидираните има и производители на маслодайни рози, лавандула, пауловния /за биомаса/, бадеми, кориандър, пипери, картофи и други.

Подкрепени са и два проекта за покупка на системи против градушка за ябълкови насаждения. Фермерите ще купят също и храсторези, мулчери за раздробяване на клони, моторни триони, лозарски плугове, косачки и др.

Одобрените проекти на животновъдни ферми са 44 – предимно на  говедовъдни ферми, които планират да се снабдят с техника за мляко. Млад фермер от Добричка област ще инвестира в отглеждане на 720 свине-майки и малки прасенца, а бенефициент от Софийска област – във ферма за пуйки. Одобрени бяха и проекти за подмяна на клетки за угояване на патици – мюлари, за модернизиране на животновъдна ферма за млечни кози и за отглеждане на кокошки носачки и складиране на яйца.

Leave a Comment