31% от бюджета в новата ПРСР са за агроекология, браншът недоволства от намалените средства

Сумите, които се предвиждат за агроекология в новата ПРСР 2014-2020 г., са 31% от бюджета на програмата, обяви зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев на проведен в София национален форум, част от който беше и дискусия по проблемите на аграрния сектор в България.

31% от бюджета в новата ПРСР 2014-2020 са за агроекология, браншът недоволства от намалените средства

31% от бюджета в новата ПРСР 2014-2020 са за агроекология, браншът недоволства от намалените средства

Браншовите организации в агросектора изразиха несъгласие с намалените бюджети. Милен Стоянов, председател на Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ) алармира, че предвидените за новия програмен период средства за подпомагане на биологичното производство са драстично намалени.

В отговор на това зам.-министърът отговори, че всяка от браншовите организации естествено иска повече финансов ресурс за неговия тип дейности, но това няма как са стане в контекста на общо намаление на бюджета с 600 млн. евро. Гечев припомни, че към момента МЗХ е изпратило в Брюксел само драфт на новата ПРСР 2014-2020 г. и дискусиите по конкретните финансови параметри на мерките в програмата продължават.

„На следващото заседание на Тематичната работна група продължаваме обсъждането на финансовите параметри по отделните мерки, за да се прецени има ли нужда и къде от завишаване на средствата. Предварително съм сигурен, че всички сектори ще имат претенции и ще заявят потребност от завишаване на финансовия ресурс“, допълни Явор Гечев.

По думите му засега рамката за биоземеделие за новия програмен период е 102 млн. евро публичен ресурс. Гечев подчерта, че досега никога не е имало толкова привилегии по отношение на биоземеделието в политиката на МЗХ.

„20% от всички публични инвестиционни мерки са подусловие само за биологично земеделие. Има и други механизми в ПРСР 2014-2020 г. в подкрепа на биологичното производство. Някои от схемите, обаче, които се прилагат сега, имат ангажименти и за следващата програма и биологичното земеделие не е изключение. Бюджетът на новата програма е по-малък и това не е новост за никого от земеделските производители – то е 600 млн. евро. Когато прибавим и други елементи като създаването на допълнителни финансови инструменти, които Тематичната група единодушно прие като полезни, оказва се, че реалното намаляване на общия бюджет на програмата надхвърля 1 млрд. евро“, обясни Гечев.

Той допълни, че нуждата от финансиране на целия аграрен сектор е факт, но няма как да се финансира всичко и затова принципът на разпределение на средствата е пропорционален. Пред аудиторията на националния форум зам.-министър Гечев припомни философията на новата ПРСР 2014 – 2020, а именно: по-малко компенсаторни и повече инвестиционни мерки. По отношение на биологичното производство Явор Гечев допълни, че предстои дискусия дали не трябва да се променят приоритети в биосектора. Като пример той посочи биологичното отглеждане на тритикале, люцерна и орехи, които биха могли да бъдат заменени като приоритет с повече финансов ресурс от биозеленчуците.

По отношение на ПРСР 2014-2020 г. Гечев обобщи: „Дебатите предстоят, но в крайна сметка трябва да направим една добра рамка, защото не е толкова важно кой колко пари ще получи, а кой колко брутен национален продукт ще имаме след развитието на аграрния сектор на базата на приоритетите, които сме заложили“.

Leave a Comment