Вековен бряст в Сливен се състезава за „Европейско дърво на годината“

Вековен бряст в Сливен представя България в надпревара за титлата „Европейско дърво на годината“. В състезанието участват още 9 дървета от други европейски страни. Гласуването става изцяло в интернет, като за момента водач в класацията е сливенският Стар бряст.

Вековният бряст в Сливен

Вековният бряст в Сливен

Едва ли има човек, посетил поне веднъж Сливен, да не е видял Стария бряст. Дървото е в самия център на града, а от него започва всичко – главната улица, срещи и раздели, та дори и работният ден на общинарите, защото брястът е под прозорците им. При Стария бряст в миналото са измервали надморската височина на Сливен. Край него са преминавали всички демонстрации и манифестации, провеждали са много значими за града и общността събития и това го е превърнало в знаково за града дърво. Брястът присъства и в герба на града.

Дървото е на близо 1 100 години. Преминало е през редица исторически моменти и битки. Твърди се, че Старият бряст е единственото дърво от многовековната българска гора, оцеляло в градски условия.

До надпреварата за Европейско дърво на годината Старият бряст в Сливен достигна след победа в националния конкурс „Дърво с корен“. В гласуването може да се включи всеки на сайта http://www.treeoftheyear.org/. Старият бряст е под номер две в номинациите, а към момента е първи в гласуването. Според правилата на конкурса, всеки гласувал на посочения сайт, трябва да потвърди вота си, чрез електронната си поща.

Според еколози, климатичните промени се отразяват негативно на дървото, но се полагат всички необходими специални грижи за неговото опазване. И ако победи Старият бряст в европейската надпревара, това ще бъде победа на България в Европа. Нека всеки даде своя глас, за да можем да се сдобием с поредния европейски символ на наша територия.

Leave a Comment