Устина си избра Цар на виното на Трифон Зарезан

„Вила Юстина“ почерпи с червения еликсир за празника
Милко Цветков поздрави царя Милко Стоянов

Милко Цветков поздрави царя Милко Стоянов

От днес до следващия Трифон Зарезан Милко Стоянов ще носи титлата Цар на виното в Устина. Коронясването на майстора с венец от лозови пръчки се случи към 12 часа, когато кметът Нели Бундева прочете имената на победителите в местния конкурс за „Най-добро домашно вино“ в два раздела – червено и бяло. Запрян Гавраилов се прослави като специалист по белите вина, а Милко Стоянов взе царския приз за червени. Майсторът се сдоби и с царска награда – неръждавейка за ферментация и съхранение на вино, подарък от собственика на „Домейн Юстина“ Милко Цветков.

Празникът на свети Трифон беше истински всенароден. Цялото село се събра пред читалището, за да се порадва на програмата с хора и песни. Антония Маркова изпя любими български хитове, а по-късно микрофона грабна и Сунай Чалъков. Едно

танцьор в Устина

Танцьорът

момче от танцовия състав не се сдържа, скочи пред Антония и се затъркаля като гимнастик. Бабите зацъкаха с език, а попът лично поздрави танцьорът.

Милко Цветков заряза

Милко Цветков заряза

Водени от писана с чимшир и пискюли каручка, хората поеха към лозята, за да ги зарежат. Местният поп дядо Георги отслужи като скоропоговорка празничен водосвет и поръси със светена вода множеството. Милко Цветков отряза първата пръчка, благослови лозята и поля кютука с червено вино. След като ритуалът бе спазен, всички получиха чаша вино, печено месо и питка с чубрица. Заудряха барабани, засвири акордеон, а най-малките пак се хванаха на хоро.

Празникът продължи във „Вила Юстина“, където домакинът пожела на всички да се веселят от сърце, защото Трифон Зарезан е веднъж в годината. Сред гостите имаше банкери, бизнесмени, председателят на лозаро-винарската камара „Тракия“ Константин Маджаров, шефът на Областната земеделска дирекция Ружди Салим, зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков и много приятели на виното и „Вила Юстина“.

1 Comment

  1. Pojelavam uspeh i zdrave na vsiçki ot Villa Yustina !
    İstoriyata i traditsiite na seloto ni da prodıljavat i vinagi da jiveyat ..Blagodarim vi !

Leave a Comment