Ферми за продан – от 60 000 до 1.2 млн. евро

Част от продавачите са попаднали в капана на одобрен проект по селската програма, но проблем с отпускането на кредит
Дори и язовир във Великотърновско се търгува

Големи и малки ферми са обявени за продан. Някои са работещи, с осигурен пазар на продукцията, оборудвани с капкови системи, с електричество и ток, със складови помещения, без задължения. Така изглежда според

Фермата с малини

Фермата с малини

описанието в businessforsale.bg голямо малиново стопанство край Велинград. Фирма с 18-годишна история, без задължения и с осигурен вътрешен и международен пазар, продава фермата си, заедно със складовете, наемателите в тях и с хладилната си база. Целият имот е върху 140 дка, а продавачът дори е посочил и средногодишната си печалба от дейност и наеми – 180 000 евро, както и годишните субсидии – 25 000 лв.  Крайната цена за фермата е 800 000 евро.

Прави впечатление, че повече животновъди, отколкото растениевъди искат да се освободят от бизнеса си. От 9 оферти, 7 са за животновъдни обекти, два за растениевъдни.

И друга особеност има при две от предложенията. Те идват от един и същ собственик, тъй като за контакт са публикувани едни и същи телефони. Офертите предлагат два варианта – пълна продажба или включване на съдружник.

Едната от тях е за ферма за бройлери (1 млн. броя годишно) на 25 км от Свищов. Стопанството е върху 27 дка с частично оборудвани шест халета. Собственикът има одобрен от фонд „Земеделие“ проект за инвестиции по мярка 121. Той е за 348 000 евро, от които 145 000 представляват субсидия. Срокът на изпълнение на проекта е до април

язовир

Язовирът за продан

2015 г. Най-вероятно производителят не е получил банков кредит, за да извърши инвестицията и затова предлага две опции на кандидат-купувачите: или да получат цялото стопанство, или да се включат като съдружници със свежи пари.

Другото предложение е за цех за разфасоване на пилешко месо в Роман, Врачанско. Собственикът има одобрен инвестиционен план по мярка 123 за 1.5 млн. евро (750 хил. е субсидията), но … продава предприятието. Предлага също така и съдружие.

Най-малка е цената за неработеща кравеферма край Първомай – два големи обора, 11.3 дка земя, електричество и вода – 60 000 евро.

прасеНякои от животновъдните обекти се предлагат заедно с животните в тях. Такава е обявата за щраусова ферма до село Павел баня. В цената от 115 000 евро участват 8-те щрауса, едноетажна къща, 5 дка двор с овощни и други дървета, клетки за птиците и договори с туроператори.

Заедно със свинете майки, нерезите и 1500 животни за угояване върви предложението за свинеферма край Хасково. Животните струват 240 000 евро според пазарните цени, а цялото стопанство 650 000 евро.

Сред обявите за продан се вижда и цял язовир край Велико Търново от 157 дка плюс 20 дка за поддържащите съоръжения на язовирната стена. „Чудесно място за строителство на селище от затворен тип“, дава идея продавачът. Той иска 390 000 евро.

Leave a Comment