Средната рента от декар земеделска земя у нас е около 31 лева

Нерентабилното производство е пренасочило към други отрасли само през последните 3 години близо 30% от агробизнеса

Земеделската земя в България не е атрактивна, защото е разпокъсана. В цяла Европа нашите ниви са най-раздробени и средно се падат по 5,5 декара. Затова е много важно е да се приеме закон за комасацията, защото практиката показва, че поскъпват само уедрените площи. Това смята Христо Цветанов – член на УС на новосъздадения Институт за агростратегия и иновации и бивш председател на Асоциацията на земеделските производители в България.

Средната рента от декар земеделска земя у нас е около 31 лева

Средната рента от декар земеделска земя у нас е около 31 лева

Проучване сред брокери на земеделска земя сочи, че средната рента от декар в България е около 31 лв., а във Видинско е паднала до 20 лв. При такъв нищожен доход колко ли години труд са нужни, за да се изплати купената земя. Ако се изплати въобще, защото напоследък много чести са фалитите и запори от банки, казват брокерите.

Според Христо Цветанов земята е основният ни проблем. Трябва да бъде създадено устойчивото ползване и докато това не стане, земята в България няма да е атрактивна. По думите на Христо Цветанов хидромелиорациите са гръбнакът на развитото земеделие. А по напояване на хектари земеделска земя България също е на последна позиция в Европа. Това е заради тотално разбитата напоителна система на страната, след като стотици километри тръби, както и съоръженията на десетки помпени станции, са продадени на скрап.

Само от последната крупна съсипията отпреди две години вече се напояват 2 млн. дка по-малко, твърди бившият шеф на “Напоителни системи” Георги Такев. Това се отразява и на добивите, пише „24 часа“.

Реколтата въобще не е конкурентна на внасяните у нас земеделски храни и като качество, и като цени. Нерентабилното производство пренасочи към други отрасли само през последните 3 г. близо 30% от агробизнеса, защото земеделието стана неатрактивен бизнес, а инвестициите в него – рискови. В крайна сметка тази матрица се отразява и на цената на земята.

При лоша реколта рискът от високата цена на земята води до фалити на производителите, тъй като не могат да обслужват кредитите си, казва брокерът на недвижими имоти в Южна България Иван Станев. Само в регистъра на публичните продажби на Камарата на частните съдебни изпълнители сега се продават 296 земеделски имота, но купувачи няма.

“Всичко изброено по-горе удря върху земеделския бизнес и върху пазара на земята. Цената на земеделската земя е функция от рентата, а рентата е функция от печалбата на засетите площи. Падащите цени на земеделската земя се обуславят от това, че земеделието търпи щети и не печели добре”, обобщава Христо Цветанов.

Leave a Comment