Истински лъжи по БНТ! Печалбата на 3-те ЕРП падала

При „ЕВН Електроразпределение“ тя се е увеличила над 11 пъти от 2007 г.до 2011 г.
От 5.590 милиона лева е станала 65.560 милиона
Анжела Тонева

Анжела Тонева, ДКЕВР

В истинска пиар кампания в полза на 3-те електроразпределителни предприятия /ЕРП/ и на

Атанас Тасев

Атанас Тасев, енергиен експерт

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ се превърна дискусионното предаване „Референдум“ по БНТ. Един от „гвоздеите“ на дискусията бе размаханата от енергийния експерт Атанас Тасев графика, която той „изровил“ от Интернет. В нея най-недвусмислено се виждаха кривите на спада на приходите на ЕРП-та от 2008 г. досега.  Жестоко стръмен наклон надолу сочеше, че „ДКЕВР направо е смачкала 3-те дружества“ в последните години, по думите на Тасев. Той тържествено подари „находката“ на представителя на ЕВН в студиото.

Думите му бяха тутакси подкрепени от Анжела Тонева, представител на ДКЕВР в предаването. Тя посочи, че една от основните задачи на комисията е била непрекъснато да подтиска желанието на ЕРП-та към по-високи печалби. „Но, обиди се някак си г-жа Тонева, това наше поведение не е само към тях, но и към другите дружества на енергийния пазар“.

ОФИЦИАЛНИ ДАННИ

Справка в Търговския регистър показа, че посоката на печалбата на „ЕВН България Електроразпределение“ е категорично възходяща от 2007 г. насам с едно единствено изключение – през 2010 година.  И това може да се види от всеки, който отдели време да разгледа финансовите отчети на дружеството. През 2007 г. „ЕВН Електроразпределение“ е постигнало печалба в размер на 5 590 000 лева след заплащането на данъци. Следващата 2008 г. положителният финансов резултат е 33 351 000 лв. През 2009 г. печалбата стига 52 505 000 лева. А през 2010 г. пада на 40 000 000 лева. Последният публикуван финансов отчет е за 2011 г. и той сочи чиста печалба на дружеството от 65 560 000 лева. Тези цифри показват, че предприятието е увеличило чистия финансов резултат с трицифрен процент, а по-просто казано – над 11 пъти. Дори, по-точно би било да кажем – почти 12 пъти. При това без да има увеличение на територията, в която оперира и при статистически регистрирано стопяване на населението в страната. Забележете, че през 2011 г. „ЕВН Електроразпределение“ все още е притежавала 67% от дружеството. Едва в края на декември 2011 г. стана борсовата продажба на държавния дял в австрийската компания,  след която тя се оказа собственик на около 95% от дружеството, а по-късно се доизкупи, предлагайки добра цена на малките акционери. Все още не е публикуван отчета за 2012 г., но той ще е още по-добър за акционерите на фирмата майка ЕВН АГ в Австрия, тъй като тя вече няма да дели с държавата една трета от печалбата си. /А тя и преди това не делеше – спомнете си шума, който се вдигна, когато Бойко Борисов потърси от ЕРП-та печалбата от държавния дял от 33% във всяко едно от тях. Беше през април 2010 г./

В „Референдум“ имаше такъв въпрос, отправен към Калина Трифонова, член на УС на „ЕВН Електроразпределение“: „Каква ще е печалбата на дружеството за 2012 г.?“ Очаквано, отговорът беше, че тя все още не е изчислена. А това, разбира се, не е съвсем вярно. В края на всяка година ръководството на всяко дружество е наясно с финансовите параметри. И крайният отчет, който се одитира след това, е с малки отклонения, ако изобщо има отклонения.

Калина Трифонова, ЕВН

Калина Трифонова, ЕВН

Относно печалбите на ЕВН, Калина Трифонова, обясни по доста объркващ начин, че „нормата на възвращаемост“, разрешена от ДКЕВР на дружеството за регулаторния 5-годишен период е 12 %.  Трифонова предпочете да наблегне на инвестициите на компанията и там вече изказването й доби яснота и лекота. „Инвестирали сме 150-130 милиона лева в мрежи, като сме обновили 10 000 км от тях, но усещането за тази инвестиция ще дойде след 10-15 години“, каза членът на УС на енергийния оператор. На по-ранен етап в дискусията бе уточнено, че тези инвестиции влизат в крайната цена на електроенергията, която плащат всички потребители – търговски дружества или битови абонати.

Анжела Тонева посочи, че ДКЕВР е наложила санкции на 3-те ЕРП след регулаторния одит, направен през 2009 г. „Написахме над 20 наказателни постановления, но те бяха обжалвани“, побърза да приключи с темата Тонева. Зрителите останаха с впечатление, че санкциите са паднали в съда, защото ако не беше така, представителят на ДКЕВР щеше най-вероятно да се похвали. И още едно впечатление се появи след това изказване – че от 2009 г. не е правен одит от страна на ДКЕВР.

Единствено Богомил Николов, председател на „Активни потребители“ връщаше вяло топката в полето на задружния отбор защитници на електроразпределителните дружества. Той препоръча на ДКЕВР да прилага по-често правото си за извършване на регулаторен одит.

На въпроса на водещата кога ще има пазар на доставчици на електричество за битовите абонати, ясен отговор не се получи. Бе посочено, че има регистрирани 100 търговци на електроенергия и че от 2007 г. пазарът е либерализиран. Но ако ги потърсите в Интернет, няма да ги откриете. Къде им са офисите, в които предлагат оферти на битови абонати? Къде се рекламират, как да ги открием? Отговор не чакайте, защото за битовите абонати такъв търговец, освен ЕРП-та няма.

Leave a Comment