Строят ново земеделско училище в Маноле и тържище в Калековец

В новото земеделско училище в село Маноле ще се обучават 576 ученици разделени в две смени

Ново земеделско училище за 576 ученици ще се строи в Пловдивско. Амбицията е в близост до село Маноле, където ще е училището, да има и тържище за аграрна продукция. По думите на кмета Община Марица Димитър Иванов за изграждането на земеделското училище са отпуснати 5 млн. лв. от държавния бюджет.

Строят ново земеделско училище в Маноле и тържище в Калековец

Строят ново земеделско училище в Маноле и тържище в Калековец

„Това е проект е от 1986 година, който е подготвен много отдавна и дълго очакваше финансиране. Има основи, но нямаше пари училището да бъде довършено. 70% от населението в общината се занимава със земеделие, а само в района на село Маноле има 1 500 земеделски производители“, коментира Иванов.

В бъдещото аграрно училище ще се подготвят специалисти в областта на растениевъдството, животновъдството, градинарството и екологията. Тази инвестиция ще задържи и младите хора на територията на „Марица“. От 2013 година над 50 млади семейства са се установили в селата Маноле, Рогош и Скутаре.

Общината има готовност да дари и 100-декаров парцел за опитна станция, където да се провеждат практическите занимания. „Изграждането на специализираното земеделско училище е важна стъпка, която общината прави за възраждане на отрасъла в района и издигането му на европейско ниво. Следващата е планираното в землището на с. Калековец модерно земеделско тържище“, заяви Иванов.

Петте милиона лева всъщност са най-голямата сума, която община от Пловдивска област получи от правителството. Според кмета Иванов те ще са напълно достатъчни за изграждането на училището, което ще подготвя специалисти в областта на растениевъдството, животновъдството, градинарството и екологията.

„Направили сме пълно обследване на съществуващата конструкция, проектът е актуализиран според всички съвременни изисквания“, уточни Иванов. Сградата е триетажна, с разгъната застроена площ 4000 квадратни метра. Вертикалната планировка също е предвидена на 4000 кв. м, а спортната зала ще е на 1000 кв. Кметът благодари на проектантите за дадения проект на спортната залата в СОУ „Св. Патриарх Евтимий“ в Пловдив. В училището ще има 21 класни стаи, 5 кабинета, 8 административни зали, лекарски и зъболекарски кабинет, зала за хранене за 300 деца.

Следващата стъпка е планираното в землището на с. Калековец модерно земеделско тържище, заяви Иванов. Той заяви, че следват и разговори с Аграрния университет и ВУАРР за взаимодействие, след откриването на училището.

Leave a Comment