Тържище „Родопи-95“ изпревари „Слатина“ и стана най-голямото в страната

През 2013 г. оборотът на дружеството е надхвърлил 2.25 млн. лв.
Христо Панайотов

Христо Панайотов

Тържище „Родопи-95“ до село Първенец, Пловдивска област изпревари по площ най-големият си конкурент – „Слатина Булгарплод“ в София и стана най-голямото в страната. След като тези дни закупи земята под складовете на фалиралото общинско предприятие „Агрохимия и механизация на селското стопанство“ (АХМСС), „Родопи-95“ стана собственик на общо 235 декара земя. Така софийската стокова борса остана втора с 230 декара.

 

„Към момента не виждам реален конкурент“, заяви изпълнителният директор Христо Панайотов. „Намеренията за изграждане на две нови тържища в областта са на етап „проекти“ и вероятно ще си останат така“, смята той. Миналата година съдружникът в строителната компания „Сиенит холдинг“ Пламен Панчев обяви, че ще се изгражда тържище на производители край село Калековец, към което ще има и общо 4 предприятия от хранително-вкусовата индустрия. Панчев уточни, че довършването на целия комплекс  ще струва 500 милиона евро. Изпълнението на проекта обаче ще е на фази, първата от които – изграждане на тържището. По-късно бе уточнено, че само то ще излезе 50 милиона лева.

Още по-рано имаше обявени инвестиционни намерения от израелска фирма за създаване на друго тържище край Калояново. Кметът на общината Александър Абрашев наскоро съобщи пред АгроПловдив, че след сделката за земята, върху нея не се извършва никаква строителна дейност.

тържище "Родопи 95"

Тържище „Родопи 95“ няма почивен ден

Освен земята под складовете на АХМСС, „Родопи-95“ се увеличи с още 901 квадратни метра след ожесточен търг, обявен от Министерството на земеделието и храните. През мината година аграрното министерство обяви за продан земя, която е точно до оградата на тържището край Първенец. Три фирми са участвали в наддаването и цената на „златната земя“ е стигнала 39 999 лева, предложени от „Родопи-95“, тоест по 44.4 лв. за квадратен метър.

Финансовият отчет на стоково тържище „Родопи-95“, показва, че фирмата е приключила 2013 г. с печалба от 391 500 лева, която след облагането е 345 400 лева. Резултатът е по-висок с около 6% спрямо предходната година. Приходите на тържището през миналата година са били 2.25 млн. лв.

Тържище “Родопи 95″АД е учредено на 20 юли 1995 г. като приемник на инфраструктурата и активите на бившият Аграрно-промишлен комплекс АПК “Георги Димитров”. То е уникално като собственост. Съучредители на дружеството са 6664 акционери, които на Общо събрание приемат то да се ръководи с двустепенна форма на управление: Надзорен и Управителен съвет. На територията на тържището има плодохранилище, консервен цех, оранжериен комплекс и контролно-диагностичен пункт за МПС.

Още по темата: Ще се изгражда ново тържище с 4 завода край Пловдив

Оранжерист, строител и бивш шеф на БАБХ правят тържище за 50 млн.

Leave a Comment