Агроекологичните плащания през 2014 – само по старите планове

кредити за селотоНовите биофермери или други производители, които имат намерение тепърва да кандидатстват за агроекологичните плащания за петгодишния период, считан от 2014 г., няма да получат субсидии нито по старата, нито по новата програма за селските райони. Причината е, че настоящата година е определена за преходна в прилагането на помощта по втория стълб на Общата селскостопанска политика.

За целта е разработен Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 11 от 6 април 2009 г. за условията и реда за прилагане на мярка 214 „Агроекологични плащания“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 г. Той е публикуван на електронната страница на МЗХ и ще е сред обсъжданите днес от Националната асоциация на зърнопроизводителите. От НАЗ посочиха миналата седмица, че ще проведат извънредно заседание на Управителния съвет в Монтана заради няколко проектодокумента.

По мярката за агроплащания могат да подават заявления само земеделски производители, които имат одобрен 5-годишен план по старата програма и го изпълняват.

С изменението се цели да се коригира допуснат пропуск при изменението на наредбата през 2013 г., с което сред местните породи, допустими за подпомагане по направление „Опазване на застрашени от изчезване местни породи”, бе добавена „Дунавската бяла свиня”.

Бяха допуснати и изключения от изискването при заявяването на пасища за нейното отглеждане, пише в наредбата.

С изменението се цели да се премахнат и проблемите, свързани със случаите на сгрешен от кандидатите агроекологичен код за подмярката „Биологично земеделие”.

 

 

Leave a Comment