500 000 са подписите за референдума, проф. Близнашки призова към активност

Мнозинството ще направи груба грешка ако проверява подписката три месеца, предупреди преподавателят по конституционно право

ГЕРБ ще изпълни още днес ангажимента си към инициативния комитет, зает със събирането на подписка за подписка за референдумпровеждане на референдум с трите изборни въпроса на президента Росен Плевнелиев. До края на деня ще имаме 500 000 подписа, съобщи председателят на партията Бойко Борисов. Най-вероятно утре листовете ще бъдат връчени на проф. Георги Близнашки, който настана начело на инициативния комитет.

Снощи проф. Близнашки съобщи в „Лице в лице“ по Би Ти Ви, че комитетът смята да събере 600 000 подписа за всеки случай, тъй като понякога има повторения, неправилно изписани данни на подписалите се.  Той посочи и  какво следва след това. След като подписите се внесат в Народното събрание, големият въпрос е какво ще направи мнозинството, коментира проф. Близнашки. Според него ще бъде груба грешка, ако депутатите от БСП и ДПС се възползват от правото си да проверяват три месеца валидността на подписите и да протакат, така се референдумът да не се проведе в деня на евроизборите.

Проф. Близнашки показа и писмо от САЩ с три подписа на наши сънародници там. Ежедневно пристигат такива писма, и не само от САЩ, но отвсякъде – дори от Япония и Австралия, заяви той. И обобщи, че българите в чужбина са особено ангажирани с идеята за референдум, тъй като след него бипа могли да гласуват електронно и да участват пълноценно в изборите в България.

Професорът по конституционно право се обърна към зрителите с думите: „Моля всички съзнателни и отговорни български граждани да се включат активно в подписката, защото това е начинът да променим политическата система у нас.“

 

Leave a Comment