Бащата на Закона за закрила на земеделските производители гостува на ДФЗ

Ангел ДимовДнес на седмичната среща на ръководството на ДФ „Земеделие” (ДФЗ) с директорите на дирекции присъства проф. д. ик. н Ангел Димов – един от създателите на проекта на първия Закон за закрила на българските земеделски производители, с който е основан Държавен фонд „Земеделие” – РА. Проф. д.ик. н. Димов внася законопроекта в Народното събрание на 9 март 1995 год. Поводът за посещението му в ДФЗ беше наближаването на 20-годишнината от приемането на закона през юни 1995год. и началото на работата на институцията през 1998 год.

Димов разказа за обстоятелствата и икономическата ситуация около изготвянето на закона. Той е предвиждал „30 на сто от кредитите, които ще се дават на земеделските производители, да бъдат използвани като инвестиции за основни средства за производство, за обновяване на техниката, за сгради и т.н.”  Професорът отбеляза радостта си, че близо 20 години по-късно идеите му не са забравени, а са развити и поставени в основите на редица схеми и мерки, администрирани днес от ДФЗ. За пример Димов посочи новите кредитни схеми, прилагани от ДФЗ.

 

1 Comment

  1. Julber каза:

    Много умен човек и експерт в земеделието.Жалко,че в праламента днес няма такива като него, ако имаше поне 50-тина, сега България щеше да изглежда друга,по-хубава и примамлива за живот стана!!!

Leave a Comment