Проф. Николай Овчаров: Историческият музей в Кърджали е великолепен заради държавата

Идеята на всичките дела за културните паметници е вероизповеданията да им станат собственици и да получават наеми от държавата

проф. Николай ОвчаровВ Историческия музей в Кърджали българската държава вложи 2 милиона лева през 1978 г. Тази сграда е една от най-красивите в страната и архитектурният проект е в градски стил. Това, както и други неща от историята на Историческия музей в Кърджали, за когото мюсюлманското настоятелство води дело, разказа тази вечер по Би Ти Ви археологът проф. Николай Овчаров. Той спомена, че в момента този музей е едно от най-богатите с находки хранилища на България. Там са всички антики от Перперикон, „там са всичките ми неща“, каза професорът.

Историята на музея разказва, че през 1922 година мюфтийството в града закупило нива. Обикновена нива, уточни проф. Овчаров като добави, че основна характеристика на вакъфските имоти е, че са свещени. Идеята на мюфтийството е била да построи училище, медресе. Само че в Кърджали още през 1921 г. е бил приет първия градоустройствен план, в който нивите, разбира се, не представлявали градска територия. Затова строителството на училището тръгнало незаконно.

Сградата въобще не е в османски стил, коментира проф. Овчаров. Тя е по проект на големия руски архитект Исторически музей КърджалиАлександър Померанцев – авторът на проекта за храма „Александър Невски“ в София. Строителството на училището е започнало с дарени от цяло Кърджали пари и е продължило 20 години. Чак през 1950 година му се издава акт за собственост. Акт за  държавна собственост, подчерта професорът. През годините на соца сградата е била изоставена, служела е и за склад. Едва през 1978 г. правителството решава да я възстанови и влага над 2 милиона лева в нея, за да се превърне в днешния разкошен музей.

„Тази сграда не може да се предостави на мюфтийството“, категоричен е проф. Овчаров. „Но да предположим най-лошият вариант – че все пак то спечели делото. Тогава какво? Мюфтийството влиза и изхвърля всички неща от Перпеликон? Абсурд! Всъщност тук става дума за взимане на наем от държавата“, разкри каква е според него истинската причина за завеждане на делата за имоти на вероизповеданията Николай Овчаров. Целта е нещо, поддържано от държавата, да стане собственост на някое религиозно представителство и след спечелване на делото, държавата да продължи да плаща наеми.

„Всички са се озверили за пари – включително и нашата Църква, която иска да възстанови собствеността си някои християнски паметници. И всички забравят, че това са културно-исторически обекти, които са стопанисвани от държавата десетилетия наред“, заключи професорът.

Професорът смята, че е съседите от Турция, както и турският консул в Пловдив прекаляват. Те нямат право да предлагат на българския съд какво да реши, преди да е минало делото. „Наистина прекаляват“, ядоса се Овчаров.

Най-виновни за тази ситуация са авторите на промените на закона, които позволиха това да се случи. „А докато мъдрите се намъдруват, лудите ще се налудуват“, огорчено добави откривателят на Перперикон.

В заключение той каза: „Отново призовавам нашите партии да разберат, че водят държавата към пропаст. Ако не спрат навреме, ще стане като в Украйна.“

 

Leave a Comment