Членовете на ДКЕВР ще се избират от Парламента

Циреят с ЕРП-та вече е узрял. Време е държавата да стане водещ собственик в тях, каза Янаки Стоилов по БНТ

„Ще предложим членовете на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ да се избират пряко от

Димитър Главчев

Главчев сподели със зрителите, че и неговата сметка била с 50% нагоре

Парламента с две трети мнозинство“, съобщи тази вечер в „Панорама“ зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев. Той е председател и на специалната комисия, която бе създадена в средата на октомври м.г., за да наблюдава цените на електроенергията и работата на ДКЕВР. Досега тя е имала 4 заседания и 2 срещи с ДКЕВР.

Главчев заяви, че не може да си обясни двойните сметки за ток, заради които ескалира недоволството на българите. Той почти видя заговор в тях, тъй като ги свърза с ядрения референдум, макар че скокът в сметките се появи след него. „Цялата държава е впрегната да даде отговор на въпроса защо се появиха тези сметки“, подчерта няколко пъти депутатът от ГЕРБ. Според него ДКЕВР е имала пропуски в контрола си. А най-обективно заключение за дейността на 3-те ЕРП-та щяла да даде Сметната палата.

Янаки Стоилов

Стоилов поиска държавата да стане мажоритарен собственик в ЕРП-та

Янаки Стоилов, зам.-председател на БСП влезе в темата с обобщението, че за 15 години цената на електроенергията се е увеличила 6 пъти. „Монополите не подлежат на очовечаване. Те трябва активно да се контролират. Частният монопол е по-опасен от държавният“, смята Стоилов. Според него призивът „ЕРП-та – на народа“, звучи романтично. „Думата „национализация“ не е страшна. Чехия и Австрия имат свои държавни енергийни компании, а България няма. Защо?“, попита червеният евродепутат. Според него държавата трябва да промени ситуацията и да стане мажоритарен собственик в ЕРП-та. А ако парламентарната комисия установи, че има неизпълнени клаузи по приватизационните договори от 2004 г., може да влезе в собствеността и без да плаща.

„Циреят с цените на електроенергията не беше узрял по времето на тройната коалиция“, оправда бездействието на БСП, когато беше на власт. Сега ще се пукне“, предсказа Янаки Стоилов.

 

Leave a Comment