Световна премиера на Агра 2014: Геотермална оранжерия със сондажна вода

Изложител пред палата 13 е официалният дистрибутор на гръцката Геотерники – Полимекс София

Световна премиера на геотермална оранжерия ще има на тазгодишната международна селскостопанска изложба в пловдивския панаир Агра. Посетителите ще могат да видят уникалната оранжерия пред палата №13 в панаирното градче. Изложител е Полимекс София ЕООД. А създател на новата патентована технология за отопление е гръцката компания Геотерники.

оранжерияГеотермалната оранжерия ползва сондажна вода, която при повърхността е с обичайна температура между 12 и 15 градуса. При минус 15 градуса навън през зимата, водата от сондажа поддържа вътре в оранжерията 7 градуса без да се налага допълнително отопление, обясниха от Полимекс София. Тази температура е достатъчна за развитие на някои студоустойчиви видове като ягодите например, чиято вегетация започва при 5 градуса. Ако зимата не е толкова студена и геотермалната оранжерия се отоплява единствено от подпочвената вода, без допълнителна енергия в нея могат да се отглеждат зимни салати и други видове.

През лятото същата вода ефикасно може да охлажда пространството в оранжерията и да създаде оптимални условия на растенията вътре.

Геотерники не успя да покаже новата технология с водно отопление и охлаждане на Солунския панаир Агротики. На Агра 2014 в Пловдив обаче геотермалната оранжерия ще привлече вниманието на изложителите и посетителите с гениалното си ноу-хау да се използва енергията на обикновена подпочвена вода.

Освен патентованото гръцко съоръжение, Полимекс София ще покаже на изложбата разсади за шестица, произведени в собствения Завод за разсади в Пловдив. В него се произвеждат по заявка и със семена на клиенти растения, готови за засаждане на постоянно място. Най-добрите капкови и поливни системи за напояване ще бъдат също на фирмения щанд в палата 13, Б 19. Там посетителите ще могат да видят и разсади от американския селектиран сорт ягоди Албион. Те неуморно раждат плодове от началото на май до края на ноември.

Leave a Comment