Майсторите на виното познават най-добрия партньор – ТМ ИНОКС

Производителят предлага неръждаеми съдове за съхранение и зреене на виното, гроздомелачки и различни удобни пособия в помощ на винарите

ТМ Инокс - неръждаеми съдовеАко сте ценител на виното и пожелаете сам да го направите, имате нужда от три неща: качествено грозде, майстор, за да ви напътства и резервоар, в който да го отгледате. Пловдивската компания ТМ ИНОКС може да ви помогне и да бъде най-добър партньор именно в последното.

Вече над четири успешни години фирмата предлага собствено производство неръждаеми съдове за ферментация и съхранение на виното. А заедно с тях и други ценни за винаря пособия и уреди – шихтови  филтри, кошови преси, специални капаци, помпи, гроздомелачки  и всичко, от което се нуждае един истински майстор.

„Неръждаемите съдове за вино са на практика вечни. Те са изключително удобни за употреба. След като се освободят от виното, се измиват за пет минути и отново са готови да влязат в употреба“, обясняват от фирмата.

Неръждаеми съдове – от 90 до 1680 литра

ТМ Инокс - неръждаеми съдовеНеръждаемите съдове са с обеми от 90 до 1680 литра, а височината им е от 75 до 150 см. Те се зареждат с изроненото и смачкано грозде за ферментация и се покриват с капак, за да се предпазят от прах и друго замърсяване. ТМ ИНОКС предлага към неръждаемия съд топлообменен панел за охлаждане и загряване, термометър и отцеждащ цилиндър. Цилиндърът може да е хоризонтален и да предпазва от запушване крана, откъдето се отвежда виното. Може да е и вертикален за отделяне на виното от джибрата с помощта на помпа.

НЕ ПРОСТО КАПАЦИ

Капаците на неръждаемите съдове са обикновени прахозащитни  и подвижни, ползващи се за съхранение на готовото вино. Но също така се предлагат вариантикапак, които  притискат джибрата към гроздовия сок за да се извърши ферментация с „потопена шапка“. За целта те са съоръжени с надуваем гумен пояс, който уплътнява капака по периферията му. Същият капак е перфориран, може да пропуска течността и да държи гроздовите зърна и другия твърд материал потопени във виното, така че да се постигне по-добра екстракция.

Когато сокът е ферментирал и почти се е превърнал във вино, той може да се източи, съдът да се почисти от джибрите и течността да се върне обратно в него, за да започне тихата ферментация. Тогава новият обем се похлупва с специален подвижен капак, за да се избегне окислението. Той отново е уплътнен с надуваемо уплътнение, не е перфориран, а има малък клапан за дишане на виното.

ОЩЕ ЕДИН ПЛЮС 

Неръждаемите съдове на ТМ Инокс са много ценни и с това, че в тях виното може да издържи значително по-дълго, ако винарят по една или друга причина пропусне рано напролет да прехвърли еликсира в бутилки. Уплътненият капак не пропуска въздух и съхранява виното с цялото му богатство от аромати и градуси. По тази причина винарските изби също си поръчват от резервоарите на ТМ ИНОКС.

През 2013 г. пловдивският производител е продал 1200 неръждаеми съда за вино, а клиентите са от цялата страна.

ЦЕНИ

Цените на съдовете са съобразени с тези на буретата и в не са по-скъпи от тях. Най-предпочитаният обем е 315 литра и той струва 585 лева. Най-малките съдове от 90 литра се продават за 360 лева. (Повече за цените можете да видите тук.)

Освен основния неръждаем съд, изработен от висококачествен скандинавски материал, ТМ ИНОКС предлага и други безценни уреди за майсторите.

Гроздомелачките

гроздомелачкиЕдин от тях е гроздомелачката. Уредът се предлага в различни модели. Някои са от неръждаема стомана, но има също и от обикновен материал. Сред по-евтините модели е разработен и такъв за ръчно смилане на гроздето. По-удобни са обаче гроздомелачките, които са оборудвани с електрически мотор. Те са с валове за премачкване и с перфориран цилиндър за обстъргване на чепките. Производителността им е 1 тон грозде на час. Номер 1 е гроздомелачката от неръждаема стомана, която е съоръжена с електрически мотор и с помпа за зареждане на съда, така че смачканото грозде и сокът автоматично да се прехвърлят в неръждаемия съд за начало на ферментацията. Нейният капацитет е 2 тона на час.

Миналата година ТМ ИНОКС реализира над 300 гроздомелачки на българския пазар. Те стават все по-популярни и търсени, защото са наистина удобни и надеждни.

ДРУГИ ПОСОБИЯ

преса за джибриНаред с най-важните пособия за направата на хубаво вино, компанията предлага и преса за грозде. Същата служи за пресоване на джибрите за да се отдели остатъчния сок от тях. Тя е ръчна, а основните ѝ възли са решетки от парен бук, винт с тресчотка от висококачествена стомана и тава за гроздовия сок.

Шихтовите филтри тип „Colombo“ работят на принципа на пресовата филтрация. Шихтите са с размер 20х20 см. Предлаганите модели са с вградена помпа.

Помпите „Rover“ са самозасмукващи и са предназначени за транспортиране на течности в хранително-вкусовата индустрия. Хидравличната част е изработена от бронз или неръждаема стомана. Помпите са лесни за почистване и поддръжка.

Тези и много други винарски ценности могат да се открият в магазините на ТМ ИНОКС в Пловдив и Свищов, както и при дистрибуторите в София, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Габрово, Плевен, Монтана, Видин, Ивайловград, Харманли и Сандански.

ТМ ИНОКС  работи за водещи фирми от хранително-вкусовата промишленост у нас и в Европа. Нейните изделия са познати на индустриалци от Франция, Германия, Македония, Сърбия, Румъния, Дания, Белгия, Украйна и Русия.

За контакти с ТМ ИНОКС ЕООД –

Пловдив, ул. „Брезовско шосе“ №176, тел. 032/ 90 10 24, факс 032/90 10 61, e-mail mc@tminox.com, website www.shop.tminox.com

Прочети още: Неръждаеми съдове за вино се продават вече онлайн от най-големия БГ производител

 

Leave a Comment