Академията ще съставя план за оцеляването си

Министър Греков при изложбения щанд на Института по розата - Казанлък

Министър Греков при изложбения щанд на Института по розата – Казанлък

Земеделският министър Димитър Греков постави днес задача на учените от Селскостопанска академия (ССА). Те трябва да разработят стратегия за оцеляване. Това се случи на предварително планирана среща между него и директорите на институти след откриването на изложбата Агра. Шеста палата на панаирното градче е заета от изложбени щандове на институти и опитни станции към ССА. Сред тях са и авторите на 5 от общо 13-те иновации, които се представят на Агра 2014.

На срещата учените са разкрили притесненията си от

Директорът на Добруджанския институт проф. Иван Киряков съобщи, че два нови сорта пшеница $ Киара и Калина, ще излязат на пазара

Директорът на Добруджанския институт проф. Иван Киряков съобщи, че два нови сорта пшеница $ Киара и Калина, ще излязат на пазара

намерението на Министерството на образованието и науката да се разтури ССА. Единственото, което проф. Греков потвърдил е, че средствата, предвидени за академията, са наистина оскъдни.

По тази причина министърът възложил на учените да напишат стратегия за развитието на ССА и да я представят в министерството до края на април. През месец май в МЗХ ще разгледат предложението и учените отново ще се срещнат с министър Греков.

За целта в ССА ще заработи комисия, в която ще участват директорите на научните звена. Всеки от тях ще представи виждането си за това как академията и селскостопанските научни дейности да оцелеят.

 

 

 

Leave a Comment