Големите реформи в земеделието ще са през 2015, не сега

Тестът пред фонд „Земеделие“ е до 40 дни да обработи и ранкира залежалите проекти

Явор Гечев, зам.-министър на земеделието и храните, пред АгроПловдив

зам.-министър Явор ГечевГ-н Гечев, след като министерството запозна браншовите организации с подготвените промени в наредбите за директните плащания, от Националната асоциация на зърнопроизводителите предложиха различни ставки за първите хектари – най-малките стопанства до 50 декара да получават по-ниска ставка, а тези от 50 до 300 декара по-висока. Как приехте предложението?

Нормално е браншовите организации да участват в диалога, но става въпрос за национални решения. Предложението на НАЗ е добро, аз също изповядвам този тип политика. Само че това не е възможно за тази година, защото в момента работим по стария регламент. През новия програмен период има въвеждане на понятието малки земеделски производители, най-малките, които могат да изберат или подпомагане по нормалната схема, или обслужване с по 1800 евра на година с допълнителни ангажименти. Тъй че това са нови политики, които могат да се въведат през 2015 г., когато влезе в сила новия регламент. И те ще бъдат обсъдени много широко. Тази година ще се въвеждат политики по отношение на Първия стълб на подпомагане. Но големите реформи предстоят през 2015 г.

Наскоро министър Греков бе цитиран от животновъди да казва, че през месец май т.г. младите фермери ще могат да кандидатстват за целия портфейл по тяхната мярка. Наистина ли ще се случи това?

Не би трябвало да се случи, защото това би надхвърлило възможностите на държавата. Ние ще отворим толкова, колкото би могъл да изхарчи държавния бюджет. Виси и въпросът дали Европейската комисия би могла да ни върне сумата до края на годината. След анализ към средата на годината ще стане ясно какъв процент би могла да отпусне държавата по мярката за младите фермери.

Как си обяснявате активността на Яне Янев в последните дни?

Има една хубава българска поговорка: Прави това, което трябва, пък да става каквото ще. Що се отнася до ДФ „Земеделие“, най-важното е той да работи. Да поддържа оборотите, които вдигнахме преди Нова година и успяхме на практика да свършим работа с обем за цяла година.

Да, но имате над 1200 необработени проекта от юни м.г.

Така е, и тестът за ДФ „Земеделие“ ще е до 40 дни да обработят и ранкират всичките. А какво от казаното от Яне Янев е истина, ще стане ясно скоро, защото министърът е поръчал проверка.

(Проверката трябва да приключи до края на седмицата, каза по-рано вчера проф. Греков – бел.р.)

 

Leave a Comment