Геотермална оранжерия поддържа 7 градуса през зимата и 25 през лятото единствено с вода

За световната премиера на гръцкото патентовано изобретение пристигна маркетинг директорът на Геотерники. Българският представител на фирмата е Полимекс София

Между 6-та и 13-та палата на Международен панаир Пловдив е издигната необичайна демонстрационна оранжерия.

Димитрис Депес при изобретението на Агра 2014

Димитрис Депес при изобретението на Агра 2014

На пръв поглед изглежда не по-различна от обикновените полиетиленови палатки, но веднага след това прави впечатление, че между пластовете полиетилен се стича вода. Оранжерията е едно от чудесата на Агра 2014. Тя е с патент за изобретение и представянето ѝ на селскостопанската изложба е първата ѝ поява на сцената. Автор на изобретението „геотермална оранжерия“ е гръцката компания Геотерники и нейният собственик Йоанис Бацис. Маркетинг директорът Димитрис Депес пристигна вчера в Пловдив, за световната премиера, а също и да разгледа Агра 2014. Пред АгроПловдив той обясни кое е уникално в съоръжението.

„Най-напред имаме сонда, която извежда подпочвена вода. После – оранжерия, покрита с два слоя полиетилен. Между двете платна вкарваме въздух под налягане, а създадената въздушна възглавница създава по-добра изолация. Пак там, на геотермална оранжерия билото на оранжерията, се впръсква вода от сондата, част от която създава леден екран, а друга част от нея се разпрашава с помощта на микроразпръсквачи.

Отделно от това в самата оранжерия създаваме налягане, по-високо от атмосферното, с помощта на система от вентилатори. Това ни позволява да контролираме температурата и влажността. По-високото налягане отблъсква вредителите и ги държи на разстояние от оранжерията. От друга страна вътре в палатката съдържанието на въглероден диоксид се увеличава с около 50% по естествен начин“, описа основните принципи на геотермалната оранжерия г-н Депес.

Ефектите от така построената и управлявана оранжерия са, че през зимата вътре се поддържа около 7 градуса температура без допълнителни енергоизточници и независимо от това колко градуса под нулата е времето навън.

През лятото същата система действа като охладител и създава по-нормална топлинна среда за растенията. Ако навън температурата е 40 градуса, вътре в оранжерията тя ще е 25-28 градуса, уточни маркетинг директорът.

Българският представител на Геотерники е Полимекс София. Управителят Георги Христов изрази надежда, че ако на Агра или по-късно се появи фермер предприемач с иновативна нагласа, в България може да се построи първата в света геотермална оранжерия. Изобретението бе патентовано съвсем наскоро от Геотерники. Полимекс София е популярна у нас и с изграждането на обикновени полиетиленови оранжерии с високо качество.

Свързани публикации: „Полимекс“ – строителят и майсторът на оранжерии

 

Leave a Comment