Най-после: Национално сдружение на малките фермери (обновена)

40 души учредяват новата организация днес, надяват се към тях да се присъединят още десетки хиляди
Мъгърдич Хулиян (вдясно) и Лозан Варадинов

Мъгърдич Хулиян (вдясно) и Лозан Миладинов

40 ентусиасти учредиха днес Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели. за председател е избран Мъгърдич Хулиян, а членове на Управителния съвет са Росен Михайлов, Лозан Миладинов, Стефан Сариев, Андрей Чалъков и  Рангел Матански. От Пловдивска област сред учредителите са Ангел Търпов, който е служител в Службата за съвети в земеделието, и Любен Каридов.Преди това организаторите дадоха пресконференция

От нея стана ясно, че в началото членовете на сдружението ще са 40, но се разчита към учредителите да се присъединят още десетина хиляди дребни производители на сурова и преработена продукция.

Мъгърдич Хулиян посочи, че броят на малките ферми в страната е около 85 000 и уточни, че дефиницията на понятието „малки“, дадена от Министерството на земеделието и храните, е притежаване на 2 до 8000 производствени единици и стопанство до 10 ха. Така наречените „производствени единици“ се изчисляват по формула. Хулиян даде пример за малко стопанство с 8000 единици: „Това е, да кажем, ферма с 40 декара праскови и 10 крави“.

Новото национално сдружение ще има Управителен съвет, избран на отраслов принцип, поясни преди събранието Хулиян. В него трябва да има

Ивана Мурджева, Мъгърдич Хулиян Росен Михайлов и Лозан Варадинов

Ивана Мурджева, Мъгърдич Хулиян Росен Михайлов и Лозан Миладинов

представители на отделните браншове – животновъдство, зеленчукопроизводство, овощарство, пчеларство, етерично-маслени култури и т.н. Ще има също така и Регионален съвет с хора от всички области. В момента липсват само учредители от Видинско и Монтана, всички други области си имат свой представител. Именно регионалните представители на новото сдружение ще агитират и други малки фермери и преработватели да се включат в организацията.

Първата задача на сдружението ще е да се включи в работните групи, които обсъждат в МЗХ модела на новата селскостопанска политика и прилагането и у нас.

Сред важните приоритети на организацията ще са действия за промяна на Наредба 26, която регламентира директните доставки. Тя действа от 2010 г., но е неприложима за малките стопанства. Има твърде много изисквания, с които могат да се справят само средните и големите производители. Чрез изменения в наредбата, малките семейни ферми разчитат на облекчен режим, който да им позволи  ако са животновъди, да произвеждат традиционно сирене, кашкавал и други млечни продукти, които могат да продават „на светло“. А също така и местни изделия по стари български рецепти.

Друга генерална задача на Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели ще е да създадат пазари на производители, каквито има в европейските държави. За целта обаче са необходими три неща – промяна на Наредба 26 (за да може на фермерските пазари да се излагат млечни и месни продукти), голяма членска маса и добро отношение на месните власти, които да разрешат провеждането на пазари в определени дни. В редица мегаполиси в ЕС местните фермери разполагат с един ден от седмицата, в който пристигат с каравани и пазарни маси, и продават на клиентите нещата, които са произвели.

Leave a Comment