Черешата, бадемът и ябълката не раждат, ако са сами

Прасковите, кайсиите и сливите са самофертилни, цветовете им се опрашват сами

През март може да започне засаждането на овощни дръвчета. На последната изложба Агра в Пловдив бяха продадени хиляди овощни разсади, дори и в някои хипермаркети вече се продават фиданки. Купувачите обаче трябва да изчакат още седмица-две, за да засадят младите дръвчета без да рискуват с внезапни мартенски студове.

Добре е да се знае, че

някои видове са си самодостатъчни за опрашването на цветовете,

от които по-късно ще израстат плодовете. Те се наричат самофертилни. Други обаче са самостерилни, тоест, нуждаят се от друг сорт в близост, чиито прашец може извърши оплождането с помощта на насекомите и вятъра.

Самофертилни са прасковите и повечето сортове вишня и кайсия, както и сортовете на европейската слива. Това означава, че дори и по едно дръвче да закупите от тях,то ще роди, когато фиданката израсте.

Самостерилни са бадемите, черешите – от костилковите видове, а от семковите – ябълката, крушата

и някои сортове дюля. Кръстосаното опрашване при  тях е задължително.

Черешата може да се отглежда практически навсякъде с изключение на планинските местности с надморска височина над 1000 метра. Дръвчето се развива успешно дори на почви, примесени с камъни и пясък, не обича единствено тежките глинести и варовикови почви.

Какъвто и сорт череша да закупите, е добре да му осигурите компанията на късния едър сорт Наполеон.

цъфнала черешаСортът Бигаро бюрла се опрашва от сортовете Хеделфигенска, Ърли ривърс и Наполеон. Бигаро Моро се нуждае от Ранна черна едра, Ърли ривърс, Бинг, Наполеон и Победа. Сортът Ранна черна едра се опрашва от Бигаро Моро и Наполеон. Бинг се кръстосва с прашеца на Ван и Райниер. Ван се нуждае от съседството на Бинг и Наполеон. Хеделфигенската череша се опрашва от Бинг, Старкинг харди джайьнт, Бигаро Бюрла и Наполеон. Единственият сорт череши, на който Наполеон не му помага е Ламберт. Той се опрашва от Гермерсдорфска череша. Самият универсален опрашител Наполеон е късен сорт с много едри сърцевидни по форма яркочервени череши. Той се опрашва от останалите сортове. 

Повечето сортове вишня са самоопрашващи се, но независимо от това винаги е добре ако в близост има и други вишневи дръвчета. С тях реколтата е по-обилна.

При ябълките сортовете добри опрашители са Айдъред, Флорина, Грени Смит, Глостер, Мелроуз, Златнацъфнала ябълка превъзходна, Молиз делишес, Прима, Червена превъзходна и други. Те трябва да бъдат засаждани по 6 реда, а триплоидните сортове – Муцу, Шарден и Джонаголд по 4 реда.

С оглед решаването на въпроса с триплоидните сортове, те трябва да бъдат засаждани в следната последователност: 2 сорта добри опрашители с по 6 реда, след което следва триплоиден сорт с по 4 реда. Примери: Грени Смит – Флорина – Муцу, Глостер – Мелроуз – Шарден, Златна превъзходна – Червена превъзходна – Шарден и др.

Ако в близост до кръстосано опрашващите се овощни дръвчета липсва пчелин, може да се закупят земни пчели – бомбуси. Благодарение на тях дръвчетата имат повече завръзи. Хубавото на бомбусите е, че летят и при по-ниски температури, а също и при ветровито време.

Leave a Comment