В българското пилешко месо няма хормони, започват проверки на вносното, обяви министър Греков

Досега нямаме никакви конкретни данни, които да сочат, че в пилешкото месо, произведено в България, има хормони. Бих искал да кажа, че разширяваме проверка, започвайки от фуражните заводи и стигайки до супермаркетите. Това обяви земеделският министър Димитър Греков пред TV 7.

Министър Димитър Греков

Министър Димитър Греков

По думите на министъра производството и износът на пилешко се контролира изключително коректно, така че не може да се допусне наличието на такива хормони. Проверките обхващат пълния производствен цикъл на пилешко – от фуражните заводи до супермаркетите. През настоящата седмица ще бъдат извършени проверки за наличие на хормони във вносните продукти и в търговските вериги и компаниите, които внасят пилешко месо.

Семейството на Димитър Греков ядяло всяка седмица поне по веднъж пилешко месо.

„Към момента от проверките, които сме направили, не сме установили и следа от такива хормони, които да са в българското пилешко месо. Така че няма опасения за употребата му. Сега ще се насочат усилията ни през тази седмица да се влезе във веригите и в компаниите, които внасят пилешко месо, за да се провери дали има наличие на такива хормони. Но досега не е установено, повтарям категорично, че не е установено наличието на хормони в пилешкото месо. Производството на пилешко месо не е предназначено единствено и само за българския пазар. Затова отговорността ни за производството и износа се контролира изключително коректно, така че не може да се допусне наличието на хормони”, обясни министърът.

Leave a Comment