Проектозакон в защита на родните храни разгневи хипермаркетите

Документът предвижда редица облекчения за българските производители, но според търговските вериги крайният резултат ще е повишаване на цените

Нов проектозакон за защита на конкуренцията, целящ защита на българските производители на храни, бе посрещнат остро от западните хипермаркети. Проектът бе внесен в края на миналата седмица в парламента от Румен Гечев (БСП), Йордан Цонев (ДПС) и група депутати от левицата, съобщи Offnews.

Предложения

Новите текстове предвиждат големите търговски вериги, които са с годишен оборот от над 50 милиона лева, да се ангажират с типови договори с всички доставчици на храни. В тях не се допускат клаузи, извиващи ръцете на малките производители, които сега са честа практика във взаимоотношенията търговски вериги – доставчици.

След приемането на закона веригите няма да могат да отказват или ограничават дистрибуция на дадена стока, независимо, че самите те могат да предлагат същия продукт със своя марка. Те няма да имат право да налагат прекомерни цени за разполагането на стоките на производители или да ограничават доставчиците си да се договарят и с други вериги, гласят новите текстове.

Предвидено е също така хипермаркетите да не могат да товарят доставчиците си с цялата финансова тежест на стоките, чийто срок на годност е изтекъл.

Реакцията

Проектът очаквано бе посрещнат с недоволство от веригите. „Предлаганите регулации са груба намеса на държавата в свободата на договаряне и водят до повишаване на административните тежести, влошаване на бизнес средата и отблъскване на инвеститорите”, коментира Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, в което влизат големите търговски вериги като Metro, Billa, Lidl и др. Според Матеев законът забранявал „успешно работещи на Запад бизнес модели на модерна търговия“ и противоречи на европейското право, нарушавайки „свободата на установяване“.

„Предвидените в проекта тежки намеси в договорните отношения ще стимулират търговците да увеличат вноса и да консолидират българските си доставчици. Новите ограничения ще принудят големите вериги да се откажат от малките и новите доставчици, които биха имали нужда от допълнителни услуги, например маркетингови, за стимулиране на продажбите. Това от своя страна ще ограничи достъпа до пазара на нови иновативни стоки и ще намали асортимента на стоки за потребителите” заяви Йордан Матеев.

Крайният резултат от приемането на новия проектозакон ще е увеличаване на цените на храните, отбеляза директорът на Сдружението за модерна търговия. Документът дискриминира търговците спрямо производителите и големите бизнеси спрямо по-малките, подчерта Матеев. От сдружението настояха законовите поправки да бъдат обсъдени с търговските вериги и преди да бъдат гласувани, да се направи задълбочена оценка за въздействието им.

Leave a Comment