Министрите с нисък рейтинг ги уволняват, нали?

Симеон Дянков си тръгва, тъй като постигна резултати едва в края на мандата
Георги Ангелов

Оставката на Дянков е политическо решение, сигурен е Георги Ангелов

Оставката на Симеон Дянков не е толкова неочаквана, коментират политолози и икономисти. Според тях причината не е в отказа на финансовия министър да осигури субсидии за фермерите, а в ниския му рейтинг. Бунтовете срещу високите сметки за електроенергия направиха вчера драматичен завой към искане за по-добри доходи, повече работа, по-добро здравеопазване и други. А решенията на Симеон Дянков имат връзка с тези критични проблеми. Той не успя да направи икономическите реформи навреме и това оказа лош резултат върху личното състояние на българите.

„Бойко Борисов приложи отново позната си тактика – уволнение на най-нискорейтинговия министър. В случая – Симеон Дянков”, поясни старши икономистът от „Отворено общество” Георги Ангелов. „Премиерите по света обикновено не постъпват така с финансовите си министри, които по правило имат сред най-ниските рейтинги в кабинетите. Но в България се процедира по този начин, това е характерно поведение за Бойко Борисов”, посочи Ангелов.

Според него финансовият министър има и положителни резултати в работата си. Той успя да намали бюджетния дефицит през 2012 година. Освен това държавата регистрира и икономически растеж, макар и слаб. „Проблемът е, че финансовият министър реализира тези плюсове едва в края на мандата си“, коментира Георги Ангелов.

Старши икономистът е убеден, че оставката на Дянков е политическо решение. „Томислав Дончев се представя в добра светлина, успя да увеличи използването на ресурсите по европрограмите и то за трудни проекти“, добави Георги Ангелов.

1 Comment

  1. naruto каза:

    Той дянков си беше толкова некъдърен още от самото начало, че нямаше на къде повече!

Leave a Comment