Ако искаш да станеш пчелар, ти трябват за начало 600 лева

Минимум 50 кошера са необходими, за да се издържа едно семейство с храната на пчелите и на хората, обясни патриархът на сдружение „Акация 1899“ Георги Тодоров
Георги Тодоров край базара

Георги Тодоров край базара

Ако искате да произвеждате собствен пчелен мед, започнете с два до три кошера, съветва един от най-добрите пчелари в страната, патриархът на пловдивското сдружение „Акация 1899“ Георги Тодоров. Бай Георги е на 93 години и е изключително благ човек. Въпреки възрастта си, колегите му от сдружението си го харесват за председател и ценят мнението му, защото бай Георги е истински мъдрец. Той бе вчера на откриването на базара за пчелен мед пред Централна поща в Пловдив. От АгроПловдив го попитахме кои са първите стъпки, които трябва да направи един кандидат-пчелар.

„Трябва да имате 500-600 лева, за да закупите кошерите, отводките и майките“, обясни Георги Тодоров. „Не тръгвайте с повече от два-три кошера, защото има доста да учите, а това не става изведнъж. Ако при едно малко пчелно стопанство стане някаква грешка, няма да се отчаете толкова много, колкото, ако започнете наведнъж с 10 и повече кошера.

Мястото, където ще поставите кошерите, трябва да е в близост до цъфтящи растения. На пчелите трябва да се Любо, пчеларосигурят една-две главни паши, както и поддържащи. За главна паша може да им послужи акацията, слънчогледа, рапицата, лавандулата, дъбът. Поддържащата идва от диворастящите храсти и треви.

Отводките и майките можете да вземете от фирми, които се занимават с развъждане на българската пчела. Те си имат свое сдружение и лесно можете да разберете къде е най-близката развъдна ферма.

Във посочената сума влизат и булото, пушилката и повдигачите, които са задължителен атрибут за пчеларя.

Важно е да поставите кошерите в съседство с пчелина на по-опитен пчелар, защото ще ви трябват съветите му.

Преди това обаче е добре да прочетете литература за отглеждането на пчелите. Ако живеете в Пловдивска област, може да посетите нашето сдружение, за да разберете повече за обученията, които правим. Те са най-често през есента и зимата, когато нямаме много работа при пчелина. За лектори каним изтъкнати пчелари и учени в областта на пчеларството. Те говорят за биологията и физиологията на пчелите, за качествата на меда и други важни неща. Вярно е, че курсовете са за по-напреднали в нашия занаят, но и за един начинаещ пчелар те са полезни. При нас, на място, можете да си зададете въпросите си и никой от сдружението няма да ви откаже съвет.

По-нататък, като понапреднете и увеличите пчелина си, трябва да си закупите и центрофуга. Тя не е толкова скъпа – 300-350 лева струва.

Пчеларството може да бъде хоби, но може да стане и професия. За да се издържа с него едно семейство, кошерите трябва да са минимум 50-60. Нататък може да се увеличават съобразно района.

Хубавото е, че мярката Млад фермер дава възможност за начинаещи млади пчелари да получат европейско финансиране. В сдружението имаме такива примери.

Моето мото е, че пчеларството е роман, написан без начало и без край.  Започне ли, чете се цял живот“, цитира с базар на мед, Пловдивусмивка старата градска песен бай Георги.

„Уникалното при пчелите е, че тяхната храна е храна и лекарство за човека. Има неща при пчелите, които никой досега не е обяснил. Например, веднъж сменях пчелата майка. Закупих млада майка, работничките изглежда я приеха. Майката започна да снася. Но само след седмица, пчелите работнички заложиха маточник. Те правят това, когато искат сами да си произведат майка. Когато се родят три майки, те избират една от тях и убиват другите две.

Една пчела майка може да живее 6-7 години, но е прието да се сменя през две, а ако е изключителна – и през три години. Работничките сами сменят майката.“

Георги Тодоров има две пчелина с общо 140 кошера. Те са в различни общини – в Брезово и в Стрелча. При прибиране на меда, му помага неговата дъщеря.

Бай Георги ни разказа това при базара за мед, веднага след водосвета, който направи отец Величко. Мартенското слънце напичаше, а старият пчелар се усмихваше.

Базарът ще продължи до 23 март, включително.

 

Leave a Comment