Орехът на мода! 1400 дка градини създадени само за година в Пловдивско

В Института по овощарство, откъдето са осигурени разсадите, отчитат чувствително нараснал интерес към дървото с ценни ядки
Първо пръстта се маха, за да се открие пъпката на ашладисания орех

Първо пръстта се маха, за да се открие пъпката на ашладисания орех

„Най-търсените овощни разсади напоследък са орехите„. Това съобщи агрономът на Института по овощарство Йордан Тодоров. От есента досега само от пловдивския  научен институт са продадени 14 000 двугодишни фиданки. Като се има предвид, че за засаждането на един декар са необходими 10 разсада, това означава, че 1400 дка вече са заети с дръвчетата, които дават едни от най-ценните ядки. Растенията първо качество струват 18 лева за брой.

 

„Имаме много ценни сортове орехи – Извор 10, Силистренски, Сливенски, Дряновски, Перущински, Кукленски и други“, обясни агрономът. Овощарите предпочитат най-често Извор 10, Дряновски и Перущински.

Повече нови градини се създават през ноември и декември, въпреки че и сега, през март, не е късно. Едно от най-големите нови насаждения е в Перущица и е върху 100 дка. Засаждането на градината е приключило в средата на декември м.г. Тя е на предприемчивия бизнесмен Тодор Ташев.

резитба на орехов разсад

Реже се малко над прихванатата пъпка

В базата на Института по овощарство в Асеновград вече започна работата в маточника с орехи. През юли-август миналата година са направили присаждане „на седло“ на облагородена пъпка в основата на подложката. В началото на зимата защитената пъпка е презимувала, покрита с пръст. И точно сега работниците започват да разравят пръстта и да режат подложката веднага над пъпката, която вече се развива. След тази операция, бъдещата фиданка отново ще се затрупа с почва, за да се избегне опасността от пролетни застудявания и слани. До есента дръвчето ще е стигнало около 1.50 метра височина и ще е готово за засаждане на постоянно място.

 

Leave a Comment