Операцията в Лясковец е провалена от двама полицаи

Те снимали с камера къщата на убиеца Петков, а после позвънили в дома му ден преди планираната акция

Светлозар ЛазаровОперацията в Лясковец е провалена от двама полицаи. Това стана ясно при изслушването на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров пред комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента. Той и зам.-вътрешния министър Васил Маринов бяха повикани за обяснение за случилото се миналия петък на 14 март в Лясковец, където в акция за обезвреждане на барикадиралия се в дома си Петко Петков загина полицаят Емил Шарков от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), а трима негови колеги бяха ранени.

Провалът на операцията бил предизвестен заради двама оперативни работници от криминалното звено на Областната дирекция на МВР във Велико Търново. В деня преди акцията са отишли да снимат къщата на Петков без да е имало нужда и без да са съгласували това с някои от ръководещите акцията. Стрелецът ги видял и затова е устроил засада на спецполицаите на следващата сутрин, обясни Лазаров.

От изслушването стана ясно, че според МВР своеволието на двама служители е провалило операцията, която е била подготвена по всички изисквания в продължение на две седмици. Защо тези полицаи са действали така все още не е ясно.

Петко Петков видял, че на 13 март снимат къщата му, а след това униформен полицай звънил на вратата му и го викал и затова се подготвил за отбрана. Така вместо полицаите да проведат „бързи и изненадващи“ действия, каквото е включвала тактиката им, той ги изненадал в засада.

„Петков първи е започнал да стреля“заяви главният секретар. Според Лазаров той бил готов за „дълга и тежка“ засада.

-Един от неназованите първоначално служители е Павел Ангелов. Името му беше съобщено от депутата от БСП Кирил Добрев, а главният секретар го потвърди. Добрев представи Ангелов като бивш бодигард и близък до Бойко Борисов. По повод на намеците за „саботаж“ и „провокация“ към операцията, депутатът от ГЕРБ Веселин Вучков коментира, че целта на изслушването явно е да покаже, че има заговор на предишното правителство срещу МВР.

Все още не е ясно защо операция срещу Петко Петков е била отложена през 2012гТова ще изясни проверка, възложена от вътрешния министър Цветлин Йовчев.

МВР бе категорично, че е нямало как Петков да бъде изведен, издебнат извън къщата и че за операцията са били събрани всички необходими данни. Лазаров изчете описание на откритото снаражение и запаси в къщата на стрелеца.

„Оставки и уволнения на отговорните и допусналите грешки ще има след като приключат всички проверки“, увери зам.-министър Васил Маринов.

 

Leave a Comment