МЗХ онемя за субсидиите за качествени плодове и зеленчуци

Миналата година те бяха раздадени в средата на април, за тази година никой не знае кога министърът ще издаде заповед

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) онемя за плащанията по Наредба 5 по схемата за качествените плодове и зеленчуци за 2013 г. На въпрос на АгроПловдив кога ще започне изплащането и каква ще е конкретната помощ на тон, от ДФ „Земеделие“ отговориха лаконичко: „Ставката по Схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци, произвеждани в България, се определя със Заповед на Министъра на земеделието и храните. Такава към момента още не е издадена.“

окачествяване на земеделска продукция

Предварителното окачествяване на продукцията е задължително условие за получаване на държавни субсидии

Схемата се прилага от 2012 г. През миналата година производителите получиха субсидиите около средата на април. Тогава над 370 овощари и зеленчукари си разделиха близо 15 млн. лева. Всеки от кандидатите получи към 178 лева/тон качествена продукция.

Според предварителна информация на МЗХ, бюджетът за 2013-а ще е същият като през 2012 г., тоест 15 милиона лева. Едва ли обаче ставката ще е толкова висока, тъй като производителите, които кандидатстват по схемата, са повече.

Притесненията на кандидати са, че от министерството изобщо не са коментирали нито кога, нито колко средства ще бъдат раздадени. През миналата година имаше изявления в аванс, а сега в МЗХ е настъпила абсолютна тишина, коментираха фермери от Пловдивско.

Според обявените от министерството схеми за директни плащания за реколта 2014 г. са определени 37 милиона лева за качествените плодове и зеленчуци. Увеличението е с 23%. Производителите са доволни от тази информация в аванс, но по актуалната тема кога ще им се прати за реколта 2013, отговор няма.

 

Leave a Comment