През 2020 г. евросубсидиите ни ще са по-високи от тези във Великобритания

Министър Греков смята, че новата схема за преразпределителни плащания може да се запази до края на новия програмен период

земеделиеДо 2020 г. финансирането за българските фермери ще се доближи до средните стойности в ЕС, заяви министърът на земеделието проф. Димитър Греков в интервю за радио Фокус.

„Все още сме малко далеч от европейските фермери, но все пак през 2020 г., колкото и далечна да ни се струва тя, финансирането трябва да достигне 228 евро на хектар. Така ще се доближим до средните стойности на плащане на Европейския съюз, които са средно 260 евро на хектар. След нас в този случай, ако можем – а аз силно се надявам, че това ще се случи, ще останат големи държави-членки като Великобритания, която има средни 225 евро на хектар, Полша – 216 евро на хектар, Румъния – 196 евро на хектар, Португалия – с близо 200 евро на хектар и редица по-малки и нови държави-членки, каквито са Балтийските републики и Словакия, изброи проф. Греков.

През новия програмен период 2014-2020 г ще се извършва преразпределително плащане на субсидиите, което ще започне още през тази година. „Имаме малко на брой огромни стопанства, много са малките и средни стопанства, и няколко недофинансирани и уязвими сектора. Това наложи да направим за първи път преразпределително плащане, което ще започне още през тази година, информира той.

Стопанствата до 30 хектара ще могат да получават 45 лв. за първите хектари. Това ще се отнася и до големите стопанства с над 30 хектара“, съобщи министърът на земеделието и храните. България може да продължи тази схема за единно плащане на площ до 2020 г., заяви още Димитър Греков.

Известно е обаче, че правилата дават възможност на всяка конкретна държава член на ЕС да променя ставките при преразпределителните плащания всяка година.

 

Leave a Comment