Емил Хърсев: Ще платим скъпо, ако правителството падне!

Цветозар Томов предсказа оставка на кабинета до края на седмицата
Само 2% от населението иска Борисов да си ходи, а това не е Народът, смята Юлий Павлов
Юлий Павлов

Юлий Павлов

„Свалянето на правителството ще ни струва много скъпо. Такъв акт се приема от света като ненормален и ако се случи, ще доведе до вдигане на лихвите по външния ни дълг.“ Това заяви тази вечер в „Референдум“ на БНТ финансистът Емил Хърсев. В студиото се бяха събрали социолози, финансистът Хърсев и президентът на КНСБ Пламен Димитров, за да обсъдят извънредната ситуация в страната.

Социолозите Цветозар Томов и Живко Георгиев поддържаха категоричното мнение, че правителството на Бойко Борисов трябва да подаде оставка заради драматичните улични сблъсъци, които се случват в последните две вечери в столицата. „Оставката е закъсняла, каза Томов. Но тя е единственото нещо, което може да спре протестите в страната.“ Той предположи, че до края на седмицата е разумно Борисов да се оттегли от властта. В противен случай, институциите в страната ще започнат да губят легитимност една след друга. „Трябва много скоро да се създаде обстановка за честни и справедливи избори, ако не искаме протестите да ескалират“, предлага социологът.

„Въпреки отнемането на лиценза на ЧЕЗ и обещаното намаление на тока, протестите ще продължат и ще се засилят“,

Цветозар Томов

Цветозар Томов

предвижда Живко Георгиев. Той смята, че в момента страната е като буре с барут заради тежката социална криза. Днешното управление според него няма легитимност, а освен това  му липсва и интелектуален потенциал.

Румяна Коларова сравни процесите в страната с подвижни пясъци. „В момента, която партия мърда повече, по-бързо потъва“, видя тя. А причината за това е, че улицата е срещу всички политици, без изключение. Зад новите партии стоят олигарси и монополи. Според нея единствено недоволството на тълпата прави политиците ефективни и единствено, когато е под натиск, едно правителство може да е демократично. Големият дефект на българската демокрация обаче е, че предсрочните избори в страната са били винаги тежки и драматични.

Юлий Павлов спокойно заяви, че не очаква протестите да вдигат градуса си. „Лидерът на БСП заяви, че 100 000 искат оставката на Борисов, припомни Павлов. Но те не са и 2 процента от всички избиратели. През 1997 г. 1.5 милиона искаха оставката на кабинета Виденов“, припомни Павлов. Социологът смята, че е цинично партии, които са били на власт и носят отговорност за сегашната ситуация, да настояват за оттеглянето на кабинета. „Ако утре Бойко Борисов и ГЕРБ напуснат управлението, ще започнат консултации и преговори с основните политически сили за създаване на нов кабинет. Те ще продължат един месец. После, за да се подготвят изборите, ще минат не по-малко от 80 дни, така че най-рано можем да гласуваме след 3 месеца и половина. Струва ли си хаоса, след като до редовните избори остават 4 месеца и малко“, попита Юлий Павлов. Според него е безумие да се говори за предсрочни избори.

Президентът на КНСБ насочи вниманието към доходите на хората. „Те не се интересуват от изборите, а от това как да оживеят с 320-360 лева месечно“, посочи Пламен Димитров.

 

 

Leave a Comment