Министър Искра Михайлова: Проектът за Карадере няма да бъде одобрен

Проектът за строителство на хотелски комплекс в местността Карадере няма да получи одобрение, тъй като засяга две защитени територии по „Натура“. Това заяви пред ТВ7 министърът на околната среда Искра Михайлова.

Искра Михайлова

Искра Михайлова

За нас всичко по проекта „Карадере“ трябва да започне отначало, подчерта тя и добави, че логичната позиция на инвеститора в такава ситуация е да ограничи проекта до възможностите, които нашето законодателство предлага. Тогава бихме могли да разглеждаме оценка за въздействието и съответствието, добави тя.

Без такива оценки, без анализ дали това ще повлияе на защитени територии за нас този проект не съществува, добави тя.

По думите й одобряването на меморандум за разбирателство между кабинета и фирмата инвеститор не означава получаването на екооценка.

„Нещо повече, с този проект не е кандидатствано официално и той не е деклариран. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) знае за него от две писма – едното до Регионалния инспекторат в Бургас, а другото до зам.-министъра, свързани с конкретни питания, на които е отговорено. Това обаче е всичко. Ние повече за проекта не знаем“, подчерта министър Михайлова.

Тя смята, че трябва да се наложи правило всеки инвеститор, преди да кандидатства за каквото и да било, да провери реализуемо ли е то на тази територия и не противоречи ли на българското законодателство.

Първите действия на държавата в тази посока ще са промени във формуляра, който се попълва при кандидатстване за инвеститорски клас.

Leave a Comment