България няма да наложи вето при евентуални санкции на ЕС към Русия

ОрешарскиБългария няма да наложи вето върху евентуални санкции на Европейския съвет срещу Русия. Това съобщи пред медиите премиерът Пламен Орешарски  след участието му в бизнесфорум на българско-руската търговско-промишлена палата, съобщи БТА.

„Ветото не е инструмент в диалога между лидерите на Европейския съвет“, каза премиерът. Той посочи, че опитът от последните няколко заседания на Съвета показвал, че въпреки предварителните различия, крайните решения и заключения са били подкрепени от всички.

Орешарски скастри репортер за излишния му въпрос дали ще бъде допуснат в България председателят на Съвета на федерацията Сергей Наришкин, който е в забранителния списък на ЕС. „Щом е в забранителния списък, защо задавате въпроси?“, попита премиерът.

Наши бизнесмени, които търгуват с Русия са изказани на българо-румънския форум опасения за евентуални загуби, особено за туристическия сезон. Според премиера Пламен Орешарски на този етап не може да се говори за загуби, а само опасения от такива, съобщи БНР.

На въпрос за „Южен поток“ и замразен ли е този проект, той отговори, че по „Южен поток“ се работи на техническо ниво и че толкова голям проект изисква много преговори, така че все още се работи по него.

Leave a Comment