Сесилия: Волята е страшно оръжие, ако имаш желание да спасиш нечий живот!

Сесилия Атиас, бившата съпруга на президента Никола Саркози, прегърна българските медицински сестри,

Сесилия, снимка на БНР

Сесилия, снимка на БНР

които преди седем години видя за пръв път в либийския затвор, и даде пресконференция в София.

Бившата първа дама на Франция има важна роля в освобождаването на нашите сестри. Без участието ѝ акцията по спасяването им може би нямаше да бъде успешна. Днес тя си припомни, че първият ѝ разговор с Муамар Кадафи е продължил около 20 часа. Накрая той изразил готовност да освободи българките, ако обществото се съгласи. Неговият син Сейл ал Ислам обаче бил категорично против.

„Мисля, че волята е страшно оръжие в живота. Когато наистина имаш желание да спасиш нечий живот, намираш различни важни средства“, отговори Сесилия на журналистически въпрос какво и е помогнало да завърши успешно своята мисия.

„Кадафи беше тъмна личност, още на първата ни среща трябваше да мерим сили. Въпреки трудностите не се съмнявах, че ще успея“, разказа Сесилия. Тя допълни, че когато за пръв път е видяла задържаните български медици в затвора, те са имали „прозрачни и изпразнени погледи“. Това бил моментът, когато тя решила че трябва да им даде надежда.

„Трябваха ми седем години, за да се върна и опозная вашата страна, защото досега бях виждала само летището.“ Още вчера френската дама се е срещнала с освободените сестри. „Срещата беше емоционална, най-после имахме възможност да говорим за онези неща, които останаха неизказани през 2007 година“, допълни тя.

Днес Сесилия Атиас стана почетен гражданин на град София. Пред журналистите тя каза, че й предстои да опознава България.

Leave a Comment