Ограничават таксите на частните съдебни изпълнители

Има спад на лошите кредити и делата при частните съдебни изпълнители

Има спад на лошите кредити и делата при частните съдебни изпълнители

Общият размер на таксите на частните съдебни изпълнители ще има таван, когато се приеме внесеният днес законопроект за изменение и допълнение на Закона за частните съдебни изпълнители. Той бе регистриран от депутата от Коалиция за България Страхил Ангелов.

Проектът предвижда сборът на различните дължими такси да не може да надхвърля 50% от размера на вземането. Така, ако някой дължи 10 000 лева, задължението плюс таксите няма да излязат повече от 15 000. В момента не са редки случаите, когато при събиране на дълга, сумата набъбва два-три пъти особено ако е малка. 

За задължения над 100 000 лева общият размер на таксите няма да може да надхвърли 2% или 2000 лв., а ако е до 1000 лева – 8%, но не по-малко от 10 лева.

Максималният размер на пропорционалната такса не може да бъде по-голям от 12 000 лева, според законопроекта.

Законопроектът предвижда промяна на реда за събиране на вземания от държавата и общините. Ако текстовете бъдат утвърдени в предложения вид, частни съдебни изпълнители няма да имат право да събират публични вземания (напр. на топлофикациите), което е разрешено сега.

В законопроекта се предвижда за опис на имущество в срока за доброволно изпълнение да не се дължи такса, от каквато да има освобождаване и в случаите, когато държавата е присъединен кредитор по закон за събраните публично-правни задължения. Такса няма да се дължи и в случаите, когато длъжникът плати в срока на връчената му покана за доброволно изпълнение.

Leave a Comment